Σύμπλοκα CU Και FE με την εξωκυττάρια πολυμερή ουσία (EPS) ΤΟΥ phaecobacter gallaciensis - Δημητρίου, Κυριάκος (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Στη παρούσα πτυχιακή διατριβή, μελετήθηκαν φασματοσκοπικά, σύμπλοκα σιδήρου (Fe) και χαλκού (Cu) σε εξωκυττάρια πολυμερή ουσία (EPS) του μικροοργανισμού Phaeobacter Gallaeciensis. Το βιοφίλμ θεωρείται η πιο επιτυχημένη μορφή ζωής που καταγράφεται στη γη, αφού χρονολογείται πριν από περίπου 3500 εκατομμύρια χρόνια. Αποτελεί μορφή μικροβιακής επιβίωσης, όπου οι μικροοργανισμοί δημιουργούν αποικίες και προσκολλούνται σε επιφάνειες υλικών, με σκοπό ανάπτυξη τους. Τα βιοφίλμ συναντώνται σε ακραία περιβάλλοντα, όπως αλμυρά νερά, παγετώνες και ραδιενεργές περιοχές. Η εξωκυττάρια πολυμερής ουσία (EPS), είναι το κύριο στοιχείο ενός βιοφίλμ και απαρτίζεται κυρίως από πρωτεΐνες, πολυσακχαρίτες, DNA και RNA. Στη συγκεκριμένη έρευνα, πραγματοποιήθηκε εξαγωγή της εξωκυττάριας πολυμερής ουσίας (EPS) από υγρή καλλιέργεια του μικροοργανισμού Phaeobacter Gallaeciensis και συμπλοκοποίησης αυτής με διχλωριούχο χαλκό (CuCl2) και τριχλωριούχο σίδηρο (FeCl3). Τα σύμπλοκα αυτά μελετήθηκαν με τη φασματοσκοπία FTIR και κατασκευάστηκαν αναλυτικά φάσματα με τη βοήθεια των προγραμμάτων Opus 7.0 και OriginPro 8. Επίσης, προσδιορίστηκαν οι συγκεντρώσεις πρωτεϊνών και γλυκόζης που εμπεριέχονται στο EPS του συγκεκριμένου μικροοργανισμού. Συγκεκριμένα η συγκέντρωση πρωτεϊνών βρέθηκε να είναι ίση με 37.83 mg/L ενώ η συγκέντρωση γλυκόζης 68.31 mg/L.
Keywords: Βιοφίλμ; EPS; Φασματοσκοπία; Πρωτεΐνες; Γλυκόζη