Γραφιστική και οπτική ταυτότητα χώρου : η περίπτωση του Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας - Γερασίμου, Κατερίνα (Τμήμα Πολυμέσων Και Γραφικών Τεχνών, Σχολή καλών και εφαρμοσμένων τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Το πρόβλημα που προσπαθεί να επιλύσει η πτυχιακή εργασία, είναι η υφιστάμενη κατάσταση του branding του Διεθνή Αερολιμένα της Λάρνακας, το οποίο χρήζει βελτίωσης σε σχέση με την ονομασία, την ταυτότητα και την προώθησή του, καθώς αυτά είναι προβληματικά. Ο πρακτικός σχεδιασμός έχει ως στόχο την εισήγηση μιας σχεδιαστικής λύσης σχετικά με τις ελλείψεις που υπάρχουν ως προς τη μοναδικότητα της οπτικής ταυτότητας, τις δυσλειτουργικές επιγραφές που υπάρχουν στο χώρο του αεροδρομίου και τη μη προώθησή του. Η μελέτη χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος της πτυχιακής συμπεριλαμβάνει βιβλιογραφική ανασκόπηση, στην οποία μελετώνται υφιστάμενες έρευνες σχετικά με την έννοια της οπτικής ταυτότητας και με άλλες περιπτώσεις αεροδρομίων σε άλλες χώρες. Έπειτα, ακολουθεί συλλογή δεδομένων από εμπλεκόμενους, είτε εργαζόμενους είτε θαμώνες του χώρου, μέσω της οποίας θα γίνει καλύτερη ενημέρωση και κατανόηση των προβλημάτων, κάτι που θα συνεισφέρει στην κατάλληλη σχεδιαστική προσέγγιση. Στο δεύτερο μέρος προτείνονται σχεδιαστικές λύσεις για το λογότυπο του αεροδρομίου, γενικότερα για την οπτική ταυτότητά του, για επιγραφές εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, καθώς και για αφίσες προώθησής του. Για τη μελέτη αυτή θα εφαρμοστεί έρευνα δράσης, ενώ συμπερασματικά θα σχολιαστούν τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την αξιολόγηση του σχεδιασμού, καθώς και οι μελλοντικές ενέργειες που θα προκύψουν.
Keywords: Branding; Οπτική ταυτότητα; Τυπογραφία; Διαφήμιση/Προώθηση; Λογότυπο αεροδρομίου; Branding; Visual/Corporate identity; Airport logo design; Typography; Advertisement/Promotion