Μελέτη της ατμόσφαιρας και των οπτικών ιδιοτήτων των αιωρούμενων σωματιδίων με τη συνδυασμένη χρήση τηλεσκόπησης και τεχνικών lidar στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου - Νισαντζή, Αργυρώ (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας διδακτορικής διατριβής αποτελεί η μελέτη των οπτικών ιδιοτήτων των αιωρούμενων σωματιδίων στην περιοχή της Λεμεσού για τη χρονική περίοδο 2010-2014. Στο δεύτερο μέρος της διατριβής γίνεται η βιβλιογραφική ανασκόπηση προκειμένου να διαφανεί το κενό που υπάρχει στη βιβλιογραφία ενώ στο τρίτο και τέταρτο μέρος περιγράφεται το σύστημα lidar του ΤΕΠΑΚ, η θεωρία τηλεπισκόπησης πάνω στην οποία βασίζεται η αρχή λειτουργίας του, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να ανακτηθούν τα δεδομένα ενώ παρουσιάζεται αναλυτικά η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται. Στο πέμπτο μέρος της διατριβής παρουσιάζεται η μελέτη που έγινε για την ανάπτυξη του Ατμοσφαιρικού Οριακού Στρώματος αλλά και η εποχικότητα που παρουσιάζει βασιζόμενη στις μετρήσεις του Lidar οπισθοσκέδασης του ΤΕΠΑΚ για τη χρονική περίοδο 2010-2014, ενώ συγχρόνως για περίοδο 2 μηνών γίνεται σύγκριση των δεδομένων του Ατμοσφαιρικού Οριακού Στρώματος με τα δεδομένα που ανακτήθηκαν από τις μετρήσεις του HALO Doppler lidar κατά τη διάρκεια της εκστρατείας πεδίου CREATE. Στο έκτο μέρος παρουσιάζεται το φαινόμενο της έκχυσης ορυκτής σκόνης στην ελεύθερη τροπόσφαιρα της Λεμεσού κατά τη διάρκεια πυρκαγιών με έντονη δραστηριότητα στην περιοχή της Τουρκίας και βόρεια αυτής, κύρια με τα δεδομένα του λόγου αποπόλωσης, ενώ στο έβδομο μέρος γίνεται o διαχωρισμός των σωματιδίων ορυκτής σκόνης από τις ερημικές περιοχές της Σαχάρας και τη Μέσης Ανατολής με βάση το λόγο lidar. Στο τελευταίο μέρος της διατριβής παρουσιάζονται συνολικά οι έξι κατηγορίες αιωρούμενων σωματιδίων που ανιχνεύτηκαν στην ελεύθερη τροπόσφαιρα της Λεμεσού και αναλύονται τόσο ως προς τις οπτικές όσο και ως προς τις γεωμετρικές ιδιότητες των στρωματώσεων που καταγράφηκαν στην περιοχή μελέτης για την περίοδο των τεσσάρων ετών.
Keywords: Τηλεπισκόπηση; Λόγος lidar; Ανατολική Μεσόγειος; Οπτικές ιδιότητες; Λόγος αποπόλωσης; Ατμοσφαιρικό Οριακό Στρώμα