Το Φοινικοτρίγονο (Streptopelia senegalensis) στην Κύπρο - Ηλία, Σταυρούλα (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβαλλόντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Στην Κύπρο, υπάρχουν επτά είδη πτηνών που ανήκουν στην οικογένια των Περιστερίδων και τα έξι από αυτά φωλιάζουν στο νησί. Ένα από αυτά τα είδη είναι το φοινικοτρίγονο (Spilopelia senegalensis), το οποίο έκανε την εμφάνιση του πολύ έντονη τα τελευταία χρόνια. Κάποτε χαρακτηριζόταν ως σπάνιος επισκέπτης αλλά πλέον χαρακτηρίζεται ως μόνιμος κάτοικος. Υπάρχουν πολλές έρευνες που μελετούν τη βιολογία, τις οικονομικές επιπτώσεις αυτού του είδους και τη θήρευση του από αρπακτικά πουλιά. Επίσης, πολλά άρθρα έχουν γραφτεί σχετικά με την επιτυχημένη εγκατάσταση ενός είδους σε νέες περιοχές και σχετικά με τις μεθόδους απογραφής πληθυσμού και καταγραφής πτηνών. Αυτή η πτυχιακή διατριβή αποτελεί την πρώτη μελέτη που έγινε στην Κύπρο για το συγκεκριμένο είδος. Σκοπός της, οι μελέτη των λόγων της έντονης παρουσίας του φοινικοτρίγονου στην Κύπρο, η νομοθεσία με την οποία σχετίζονται, η ανάλυση καταγραφών και ο δυειδικός ανταγωνισμός. Οι απελευθερώσεις πουλιών από κυνηγετικούς συλλόγους και πουλιά τα οποία ξέφυγαν από την αιχμαλωσία έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία του πληθυσμού των φοινικοτρίγονων στην Κύπρο, ενός είδους που με βάση τη νομοθεσία είναι μη γηγενής στην κυπριακή πτηνοπανίδα. Παρόλα αυτά, δε φαίνεται να προκαλεί προβλήματα σε άλλα είδη της οικογένειας των Περιστερίδων.
Keywords: Φοινικοτρίγονο; Spilopelia senegalensis; Καταγραφή πτηνών; Απελευθερώσεις ειδών; Δυειδικός ανταγωνισμός