Διοίκηση Τεχνικών Έργων στην Κύπρο: (Εργοτάξια, ασφάλεια και υγεία, νέες τεχνικές διοίκησης), έξυπνη παρακολούθηση της προόδου των έργων, Οικονομικές απαιτήσεις/ χρονικός προγραμματισμός έργων, Κύκλος ζωής κατασκευαστικών έργων - Αντωνίου, Μαρία1 (My University, 2022)
Η παρούσα εργασία έχει θέμα την Διοίκηση Τεχνικών Έργων στην Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό όσο αφορά τον τομέα των τεχνικών έργων. Γίνονται μεγάλες οικοδομές με πολύ εξέλιξη και ανάπτυξη, όπως είναι προφανές κάποια έργα έχουν ολοκληρωθεί και άλλα είναι υπό κατασκευή. Η ασφάλεια και η υγεία σε συνδυασμό με την δύσκολη κατάσταση της πανδημίας τα δύο τελευταία χρόνια επηρέασαν την διοίκηση των έργων. Η σωστή διοίκηση συνεπάγεται με την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και της κατασκευής του έργου μας. Αρχικά γίνεται μια παρουσίαση για τις έννοιες και τα βασικά χαρακτηριστικά ενός έργου, την σωστή οργάνωση, τον κατάλληλο σχεδιασμό, προγραμματισμό και έλεγχο που οδηγούν ένα έργο στην επιτυχία. Επίσης γίνεται αναφορά για τον Κύκλο Ζωής των κατασκευαστικών έργων και τις φάσεις του. Ακολούθως στην παρούσα εργασία αναλύονται ο Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας , το Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας, οι κανονισμοί και οι υποχρεώσεις που οφείλει ο κάθε εργοδότης. Παράλληλα παρουσιάζονται όλες οι νομοθεσίες που αφορούν τα εργοτάξια στην Κύπρο σύμφωνα με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επίσης γίνεται αναφορά στους Νόμους περί Ασφάλειας και υγείας στην εργασία με βάση τα Κυπριακά πρότυπα. Τέλος γίνεται μια απλή αναφορά στην Μοντελοποίηση Πληροφοριών Κτιρίου. (BIM)
Keywords: Διαχείριση Τεχνικών Έργων; Ασφάλεια και Υγεία; Κύκλος Ζωής Έργου; Οργάνωση και Διοίκηση; Προγραμματισμός και Έλεγχος; Project Management; Safety and Health; Organization and Management; Organization and Management