Εξερευνώντας πως η επαυξημένη πραγματικότητα διαμορφώνει την εμπείρια των καταναλωτών - Μελινιώτη, Ελεάνα (My University, 2025)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Εξερευνώντας πώς η Επαυξημένη Πραγματικότητα διαμορφώνει την εμπειρία των καταναλωτών» εκπονήθηκε από την Ελεάνα Μελινιώτη, φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του ΤΕ.ΠΑ.Κ υπό την επίβλεψη της Δρ. Ερασμίας Λεωνίδου και ολοκληρώθηκε τον μήνα Μάιο 2025. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα στις μέρες μας, αφού πολλές είναι οι νέες τεχνολογίες οι οποίες εντάσσονται πιο άμεσα στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Ένα φαινόμενο που αναπτύσσεται έντονα είναι οι αναδυόμενες τεχνολογίες. Οι αναδυόμενες τεχνολογίες είναι ένα μεγάλο φάσμα τεχνολογιών οι οποίες προσπαθούν να ενσωματωθούν σε ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες με σκοπό να τις εξελίξουν. Ο ρόλος των καινοτόμων τεχνολογιών είναι πολύ σημαντικός τόσο στη ζωή των ανθρώπων αλλά και στον τρόπο που λειτουργούν οι εταιρείες μέσω της χρήσης τους. Επίσης, πολλές φορές οι τεχνολογίες αυτές μπορεί να φέρουν μαζί τους τόσο ευκολίες όσο και διάφορα προβλήματα. Είναι σημαντικό, να γνωρίζουμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σωστά αυτά τα εργαλεία για να μας προσφέρουν ευκολία αλλά και χρηστικότητα στις αγορές και στην εμπειρία που δημιουργούν στους καταναλωτές από μια εταιρεία. Η παρούσα εργασία αναλύει το τι είναι οι αναδυόμενες τεχνολογίες, δίνοντας έμφαση στην επαυξημένη πραγματικότητα, και πώς αυτή διαμορφώνει την εμπειρία των καταναλωτών στον τομέα της ομορφιάς και των καλλυντικών. Το θέμα της παρούσας έρευνας είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς αναδεικνύει πώς η επαυξημένη πραγματικότητα μπορεί να διαμορφώσει την εμπειρία αλλά και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Η βιβλιογραφική ανασκόπηση παρουσιάζεται με συγκεκριμένα άρθρα και έρευνες που αποσκοπούν στη καλύτερη κατανόηση του παρόντος θέματος. Επιπρόσθετα, η έρευνα αυτή βασίζεται σε ποιοτική ανάλυση με τη χρήση των συνεντεύξεων από άτομα τα οποία συνδέονται άμεσα με το θέμα. Τέλος, αναλύονται τα αποτελέσματα τα οποία προκύπτουν από τις συνεντεύξεις και παρουσιάζονται τα συμπεράσματα τα οποία δείχνουν ότι η επαυξημένη πραγματικότητα με τη σωστή λειτουργία έχει θετική επίδραση προς τους καταναλωτές.
Keywords: Εμπιστοσύνη; Συμπεριφορά Καταναλωτών; Αναδυόμενες Τεχνολογίες; Επαυξημένη Πραγματικότητα; Trust; Consumer Behavior; Emerging Technologies; Augmented Reality