Γεωμετρική τεκμηρίωση Ι. Ναού Τιμίου Σταυρού με την χρήση γεωδαιτικού σταθμού - Γεωργίου, Γιώργος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η γεωμετρική τεκμηρίωση μνημείων είναι μια περίπτωση χρήσης της αποτύπωσης. Αποτύπωση λέγεται το σύνολο των τοπογραφικών εργασιών ,οι οποίες αποβλέπουν στην απεικόνιση, υπό σμίκρυνση, τμημάτων της επιφάνειας του εδάφους και των κατασκευών .Το αποτέλεσμα της αποτύπωσης είναι δυνατό να δοθεί είτε σε αναλογική μορφή (τοπογραφικό διάγραμμα σχεδιασμένο σε χαρτί),είτε σε ηλεκτρονική μορφή (ψηφιακό μοντέλο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή).Οι τοπογραφικές εργασίες της αποτύπωσης, χωρίζονται στις εργασίες πεδίου ή εργασίες πεδίου και στις εργασίες γραφείου .Από αυτές οι εργασίες πεδίου περιλαμβάνουν τις μετρήσεις και οι εργασίες του γραφείου τους υπολογισμούς και τη σύνταξη του τελικού σχεδίου. Όπως αναφέρθηκε η απεικόνιση του εδάφους ή των κατασκευών στο τοπογραφικό διάγραμμα γίνεται υπό σμίκρυνση .Η σμίκρυνση εκφράζεται με την κλίμακα .Ως κλίμακα ορίζεται ο λόγος ενός μήκους στο σχέδιο προς το αντίστοιχο μήκος στο ύπαιθρο.(Γεωργόπουλος,2007,’Μαθηματα Τοπογραφίας’) Στη παρούσα διπλωματική εργασία αποδεικνύεται η πρακτικότητα της γεωμετρικής τεκμηρίωσης με την χρήση ολοκληρωμένου γεωδαιτικού σταθμού .Για την διεξαγωγή της παραπάνω μεθοδολογίας χρειάστηκε λογισμικό σχεδίασης, για την δημιουργία των απαιτούμενων προϊόντων, με τα δεδομένα των προαπαιτούμενων αποτυπώσεων , μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία. Τα τελικά αποτελέσματα που παράχθηκαν είναι μια κάτοψη και μια πρόσοψη υπό κλίμακα 1:150 και 1:110,αντίστοιχα .Τελικός σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι ο προσδιορισμός της γεωμετρικής τεκμηρίωσης του Ιερού Ναού του Τιμίου Σταυρού στην Παρεκκλησία.
Keywords: Γεωμετρική τεκμηρίωση μνημείων; Αποτύπωση; Τοπογραφικές εργασίες