Ανασταλτική επίδραση φυσικών φαινολών στην ανάπτυξη του μύκητα Aspergillus niger και συσχέτιση με την παραγωγή φουμονισίνης Β2 - Χαριδήμου, Αντρέας (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Οι μύκητες του γένους Aspergillus είναι πολύ σημαντικοί στην ζωή μας, καθώς διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ανακύκλωση του περιβαλλοντικού άνθρακα και του αζώτου. Τους συναντάμε σε διάφορα περιβάλλοντα όπως είναι τα φυτά, οι σπόροι αλλά και το έδαφος. Το γένος αυτό έχει μελετηθεί εκτενώς λόγω της ικανότητάς του να μολύνει και να παράγει μυκοτοξίνες σε πολλές εμπορικές καλλιέργειες. Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα παρουσίασε ενδιαφέρον για την εύρεση αντιμυκητιακών συστατικών από φυσικές πηγές, με αποτέλεσμα να εντοπισθούν διάφορες ενώσεις φυτικής προέλευσης με ικανότητα να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των μυκήτων. Στην παρούσα μελέτη, αξιολογήθηκαν δέκα φυσικές φαινόλες ως προς την ικανότητα τους να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη του μύκητα Aspergillus niger και την παραγωγή φουμονισίνης Β2. Πιο αναλυτικά, μελετήθηκε η επίδρασή τους στην ελάχιστη ανασταλτική συγκέντρωση, στην μυκηλιακή ανάπτυξη, στην παραγωγή κονιδίων και στη βλαστικότητα των κονιδίων του μύκητα Aspergillus niger. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι φυσικές φαινολικές ενώσεις, ως προς την άποψη της αντιμυκητιακής δραστικότητας σε σχέση με την ανάπτυξη του μύκητα Aspergillus niger, παρουσίασαν την ακόλουθη σειρά: καρβακρόλη> θυμόλη> ισοεγενόλη> ευγενόλη> 4-εθυλ-γουαικόλη> ο-κρεσόλη> γουαϊακόλη> π -κρεζόλη> βανιλίνη> βανιλικό οξύ. Επιπλέον, ελέγχθηκε και η ανασταλτική ικανότητα των φαινολικών ενώσεων στη παραγωγή της φουμονισίνης Β2 από τον εν λόγω μύκητα. Η χρήση των ενώσεων ευγενόλης, ισοευγενόλης, θυμόλης, καρβακρόλης και π-κρεζόλης μείωσαν την παραγωγή φουμονισίνης Β2 από 93% έως 99%. Συμπερασματικά, οι φυσικές φαινόλες αποτελούν μια δεξαμενή παραγόντων με ανασταλτική δράση έναντι του μύκητα Aspergillus niger.
Keywords: Φαινολικές ενώσεις; Asprergillus niger; Αντιμυκητιακή δράση; Φουμονισίνη Β2; Ελάχιστη ανασταλτική συγκέντρωση; Παραγωγή κονιδίων; Βλαστικότητα κονιδίων; Μυκηλιακή ανάπτυξη; Μυκοτοξίνες φυσικά προϊόντα