Ευαισθησία σε βοτρυδιοκτόνα και πληθυσμιακή δομή πληθυσμών του Botrytis cinerea από συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες φράουλας και τομάτας σε Ελλάδα και Κύπρο - Μακρής, Γεώργιος (Τμήμα Γεωπονικών Επιστήμων, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστήμων και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στη μελέτη της γενετικής δομής του φυτοπαθογόνου μύκητα Botrytis cinerea, της πιθανής παρουσίας του είδους Botrytis pseudocinerea, καθώς και της συχνότητας ανθεκτικότητας σε 7 διαφορετικές χημικές ομάδες μυκητοκτόνων σε συμβατική και βιολογική καλλιέργεια φράουλας και τομάτας σε Κύπρο και Ελλάδα. Η εργασία πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του ΤΕΠΑΚ και μέρος αυτής στο Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ. Κατά την εκτέλεση της εργασίας αυτής μελετήθηκαν στο σύνολο 352 απομονώσεων του παθογόνου. Ο πληθυσμός αυτός διαχωρίστηκε σε δύο είδη, το Botrytis cinerea και το Botrytis pseudocinerea, ενώ στην περίπτωση του Botrytis cinerea βρέθηκαν δύο ομαδοποιήσεις, τα Group N και Group S. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι τα δύο Groups απαντώνται στη συμβατική και βιολογική καλλιέργεια φράουλας και τομάτας. Επίσης το είδος Botrytis pseudocinerea είχε απομονωθεί από βιολογική καλλιέργεια φράουλας από Κύπρο και Ελλάδα. Επίσης μελετήθηκε και η συχνότητα ανθεκτικότητας του παθογόνου σε 7 δραστικές ουσίες, οι οποίες ανήκουν σε διαφορετικές χημικές ομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η συχνότητα ανθεκτικότητας ήταν υψηλότερη στη συμβατική καλλιέργεια σε σχέση με τη βιολογική. Επιπρόσθετα το είδος Botrytis pseudocinerea δεν είχε παρουσιάσει καμία ανθεκτικότητα στις 7 εξεταζόμενες δ.ο. ενώ και τα δύο Groups στο είδος Botrytis cinerea είχαν παρουσιάσει ανθεκτικότητα σε αυτές τις δ.ο..
Keywords: Botrytis cinerea; Botrytis group S; Botrytis pseudocinerea; ανθεκτικότητα σε μυκητοκτόνα; φράουλα; τομάτα; Botrytis cinerea; Botrytis group S; Botrytis pseudocinerea; fungicide resistance; strawberry; tomato