Η ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων ασθενών μετά την έξοδο τους από την μονάδα εντατικής θεραπείας - Σολωμή, Στυλιανός (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο της γήρανσης των πληθυσμών και η αύξηση της μέσης διάρκειας της ζωής των ανθρώπων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων που εισάγονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έτσι αναπτύσσονται σημαντικά ερωτήματα, κατά πόσο κατάλληλο είναι το σύστημα υγείας, η φροντίδα που παρέχεται στους ηλικιωμένους εκπληρώνει τις προσδοκίες και τις ανάγκες τους, και κατά πόσο γίνεται σωστή η κατανομή των πόρων υγείας. Σκοπός: Η διερεύνηση της ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων μετά την παραμονή τους σε ΜΕΘ. Μεθοδολογία: Πρόκειται για συστηματική μελέτη ανασκόπησης. Η αναζήτηση βιβλιογραφίας έγινε στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων PubΜed, Embase και Google Scholar. Η αναζήτηση της βιβλιογραφίας έγινε την χρονική περίοδο από αρχές Σεπτεμβρίου 2013 εώς τέλος Δεκεμβρίου 2013. Αποτελέσματα: Βρέθηκαν συνολικά 12 μελέτες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα παρατηρείται ένα μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας στους ηλικιωμένους κατά την παραμονή τους στη ΜΕΘ, αλλά και στη μετέπειτα πορεία τους. Από τους επιζώντες ηλικιωμένους παρατηρούμε μείωση της ΠΖ τους, αλλά ειδικότερα μείωση στη φυσική υγεία, προβλήματα λειτουργικότητας, αυτονομίας, εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων και αύξηση των γηριατρικών συνδρόμων. Παρόλα αυτά η υποκειμενική ΠΖ ανευρέθηκε όμοια ή και καλύτερη, αυτό ίσως να οφείλεται στη καλή ψυχική υγεία των επιζώντων ηλικιωμένων λόγω επιβίωσης από μια απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια. Συμπεράσματα: Η αξιολόγηση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων μετά την έξοδο τους από τη ΜΕΘ επιτρέπει την απόκτηση μιας ολοκληρωμένης γνώσης για το θέμα αυτό. Αυτή η γνώση θα προσδίδει τη δυνατότητα στους νοσηλευτές αλλά και σε άλλους επαγγελματίες υγείας να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις για τη κατανομή των πόρων υγείας, αλλά και για το σχεδιασμό κατάλληλων εξατομικευμένων προγραμμάτων φροντίδας για τους ηλικιωμένων που εισάγονται στη ΜΕΘ, με σκοπό τη βελτίωση της ΠΖ τους.
Keywords: Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ); Σύτσημα υγείας--Ηλικιωμένοι; Ποιότητα ζωής--Ηλικιωμένοι