Μελέτη των μεταβολών από την καρπόδεση μέχρι συγκομιδή της επιτραπέζιας ποικιλίας σταφυλιού ' cv. Soultanina ' σε δύο διαφορετικούς αμπελώνες μέσω επίγειων μετρήσεων - Αποστόλου, Δημήτρης (χ, 2021)
Η γεωργία ακριβείας είναι ένα αντικείμενο απασχόλησης που βοηθάει στην μείωση του κόστους παραγωγής με τις κατάλληλες παρατηρήσεις και δεδομένα που συλλέγει. Στις μέρες μας ο κόσμος ξεκίνησε να επιστρέφει πίσω στην φύση λόγο της σύγχρονης τεχνολογίας που επικράτησε, βασισμένοι στο ότι οι εργατοώρες έχουν μειωθεί σιγά σιγά. Στην παρούσα μελέτη παρουσιάζεται ένας σύγχρονος τρόπος μελέτης της προόδου της κατάστασης 2 αμπελώνων καλλιέργειας επιτραπέζιας ποικιλίας σταφυλιού ΄Σουλτανίνα΄, μέσω παρακολούθησης της ανακλαστικότητας των καρπών από 5 επιλεγμένα πρέμνα με τα ίδια χαρακτηριστικά και στα δύο αγροτεμάχια. Η βασική διαφορά των αγροτεμαχίων ήταν η περιοχή, όπου το πρώτο βρίσκεται στο Κολόσσι με 45 μέτρα υψόμετρο και το δεύτερο στην Ανώγυρα με 455μέτρα υψόμετρο, Λεμεσού αντίστοιχα. Το μέσο το οποίο μας έδωσε τα τελικά συμπεράσματα ήταν το σπεκτροραδιόμετρο SVC-HR1024. Τα αποτελέσματα έδειξαν την πρωιμότητα της πεδινής περιοχής σε σύγκριση με την ημιορεινή και ότι ο αμπελώνας στο Κολόσσι σε γενικές γραμμές έχει υψηλότερα ποσοστά ανακλαστικότητας κατά 10% στα 680nm σε σύγκριση με τον αμπελώνα στην Ανώγυρα. Συμπερασματικά η πρακτική αυτή είναι μια από τις πολλές η οποία μπορεί να κρίνει την ετοιμότητα συγκομιδής και την ομοιομορφία ενός αγροτεμαχίου με πολλές υποσχόμενες προοπτικές όπως ο συνδυασμός της με άλλα μέσα όπως δορυφορικές εικόνες, drones και πολλά άλλα.
Keywords: cv. Soultanina; Επίγειες μετρήσεις