Κοινωνικο-πολιτικές ‘Εμφυλες Προσεγγίσεις - (:unkn) unknown (My University, 2023)
«Η Δρ Μαρία Κραμβιά-Καπαρδή και λοιποί συνεργάτες/τριες της, καταφέρνουν να αναδείξουν την πραγματική κατάσταση των έμφυλων σχέσεων στα κοινωνικo-πολιτικά δρώμενα διαχρονικά, αφυπνίζοντας παράλληλα τους αναγνώστες να συμβάλουν όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, στην επίτευξη της έμφυλης ισότητας σε μια πιο δίκαιη και απαλλαγμένη από προκαταλήψεις και διακρίσεις κοινωνία. Ο παρών Τόμος της τρίτομης σειράς βιβλίων ‘Έμφυλες Προσεγγίσεις’ αποτελεί ένα εξαιρετικό σύγγραμμα, το οποίο δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη». Δρ Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη, Αναπλ. Γενική Διευθύντρια, Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. «Θερμά συγχαρητήρια στη φίλη Καθηγήτρια Μαρία Κραμβιά-Καπαρδή και στους συνεργάτες/συνεργάτριες για την εξαίρετη δουλειά τους «Κοινωνικό-πολιτικές έμφυλες προσεγγίσεις». Είμαι σίγουρη ότι ο τόμος αυτός θα δώσει έναυσμα σε όσους το διαβάσουν, όλοι, άντρες και γυναίκες να αντιληφθούν ότι πρέπει να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στη διαδικασία της αλλαγής». Δήμητρα Καραντώκη, Εκτελεστική Πρόεδρος Karantokis Group. «Αναδεικνύονται διαχρονικά οι ρίζες των έμφυλων σχέσεων και ταυτοτήτων και ερμηνεύεται η ιδεολογική νομιμοποίηση του ηγεμονικού ρόλου του άνδρα στη δημόσια ζωή. Προσεγγίσεις οι οποίες ενισχύουν την απαίτηση για αλλαγή μιας επίπλαστης ανισότητας». Καθηγήτρια Μαίρη Ιωαννίδου-Κουτσελίνη, Διευθύντρια της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ του Πανεπιστημίου Κύπρου για «Ισότητα των Φύλων και Ενδυνάμωση των Γυναικών». «Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα είναι πρώτα να αναγνωρίσεις την ύπαρξή του. Αυτή η αναγνώριση επιτυγχάνεται πλήρως στο βιβλίο της Καθηγήτριας Μαρίας Κραμβιά- Καπαρδή και των συνεργατών/συνεργάτιδων της. Μέσω των αναλύσεών τους αποκαλύπτουν παραστατικά τη συνεχιζόμενη ύπαρξη του προβλήματος των έμφυλων διακρίσεων καθώς και τους τρόπους της αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους. Μακάρι να διαβαστεί αλλά κυρίως να κατανοηθεί από όσους και όσες περισσότερες είναι δυνατό». Αναστασία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος Συμβουλίου ΦΩΝΗ. «Το βιβλίο της αξιότιμης Δρ Μαρίας Κραμβιά-Καπαρδή και των συναδέλφων της, προσφέρει στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εικόνα για διάφορες πτυχές που σχετίζονται με το φύλο και φανερώνει, μέσω της επιστημονικής έρευνας, ότι η εκπαίδευση για την ισότητα αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την κατοχύρωση της ισότητας σε όλους τους τομείς. Σπουδαίο ρόλο κατέχει η σύνδεση της θεωρίας με την πράξη και για τον λόγο αυτό, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό οδηγό για την κατοχύρωση της ισότητας στην κοινωνικοπολιτική ζωή». Λουίζα Χριστοδουλίδου – Ζαννέτου, Επίτροπος Νομοθεσίας και Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας των Φύλων.
Keywords: Έμφυλες σχέσεις