Επίδραση διεπιστημονικής ομάδας αντιμετώπισης της σήψης στην έκβαση των ασθενών - Καρατζιά, Άντρη (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η σήψη και η σηπτική καταπληξία αποτελούν μείζονα προβλήματα στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης ανά το παγκόσμιο και παράλληλα μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαία η ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών οι οποίες θα στοχεύουν στη πρόληψη, την έγκαιρη αναγνώριση, αντιμετώπιση και στη συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα. ΣΚΟΠΟΣ: Να διερευνηθεί η επίδραση μιας διεπιστημονικής ομάδας σήψης στις εκβάσεις των ασθενών που νοσηλεύονται σε θαλάμους νοσοκομείων, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η συστηματική ανασκόπηση της σχετικής Ελληνικής και Αγγλικής ερευνητικής βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων PubMed, Scopus, Science Direct, CINAHL και με λέξεις κλειδιά: «sepsis team», «sepsis alert», «code sepsis», «sepsis response team» σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η αναζήτηση κατέληξε στο σύνολο 6 μελετών που είχαν δημοσιευτεί κατά την περίοδο 2008-2020. Μέσα από την βιβλιογραφία έχει διαφανεί ότι η εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας με σκοπό τη σύσταση μια διεπιστημονικής ομάδας αντιμετώπισης της σήψης μπορεί να βελτιώσει τη συμμόρφωση με τις δεσμίδες μέτρων αντιμετώπισης της σήψης, να μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας αλλά και της διάρκειας παραμονής στο νοσοκομείο και ΜΕΘ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η παρέμβαση μιας διεπιστημονικής ομάδας αντιμετώπισης της σήψης σε ένα νοσοκομείο αναδεικνύεται και ερευνητικά ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να βελτιώσει το χρόνο ανταπόκρισης στο επείγον της κατάστασης, να βελτιώσει τη συμμόρφωση με τις δεσμίδες μέτρων αντιμετώπισης της σήψης, να μειώσει τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο και στην ΜΕΘ και τέλος να μειώσει σημαντικά την θνησιμότητα.
Keywords: Ομάδα σήψης; Σήψη; Συμμόρφωση; Δεσμίδες φροντίδας; Θνησιμότητα; Συστηματική ανασκόπηση; Sepsis team; Sepsis; Compliance; Sepsis-bundle; Mortality; Systematic review