Διερεύνηση στάσεων των νοσηλευτών στα ηλικιωμένα άτομα - Ζησίμου, Στέφανη (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Ο όρος φροντίδα είναι ένα πολυδιάστατο παγκόσμιο φαινόμενο, όπως και η παρουσία της τρίτης ηλικίας υπάρχει παγκόσμια. Τα άτομα τρίτης ηλικίας δυστυχώς ταλαιπωρούνται όσο αφορά το θέμα υγείας στις μέρες μας, λόγω πολλών προβλημάτων υγείας και της μη αποτελεσματικής φροντίδας που τους παρέχεται γιατί πολλές φορές δεν τους δίνεται η σημασία που απαιτητέ. Δυστυχώς στους χώρους υγείας πολλές φορές τους αντιμετωπίζουν με λανθασμένο τρόπο για παράδειγμα δεν βλέπουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και δίνουν προτεραιότητα σε νεότερα άτομα. Υπάρχει όμως και η θετική αντιμετώπιση προς αυτούς μερικές φορές. Γενικός τα άτομα τρίτης ηλικίας είναι μια ευαίσθητη ομάδα που πρέπει να μελετηθεί και να διδακτή καλύτερα. Στην παρούσα εργασία μελετάται το θέμα στάσεων των νοσηλευτών στα ηλικιωμένα άτομα, δηλαδή θα δούμε την ανάλυση αντιμετώπισης των ηλικιωμένων σε διάφορες μορφές από τους νοσηλευτές υγείας. Επίσης θα δούμε αναφορές για τη φροντίδα, τις στάσεις, την κακοποίηση, νοσηλευτική αντιμετώπιση ηλικιωμένων και την εκπαίδευση ηλικιωμένων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με συστηματική ανασκόπηση. Έγινε έρευνα σε διάφορα άρθρα που μελετούν τη στάση των νοσηλευτών και την αντιμετώπιση τους προς τα ηλικιωμένα άτομα και έγινε κριτική προς αυτά. Από την έρευνα αυτή συμπεράναμε ότι τα ηλικιωμένα άτομα αντιμετωπίζουν και θετική και αρνητική στάση από το προσωπικό υγείας και αυτό που μας στεναχωρεί είναι η χρήση φροντίδας σαν ρουτίνα για αυτούς και όχι όπως στο γενικό σύνολο. Επίσης αντιμετωπίζουμε και το θέμα φυσικού περιορισμού σε μερικές περιπτώσεις γεγονός ότι είναι κάτι πολύ οδυνηρό για την ψυχολογία των ηλικιωμένων.
Keywords: Ηλικιωμένα άτομα--Φροντίδα; Νοσηλευτική; Νοσηλευτές; Older people--Care; Nursing; Nurses