Ανάλυση Απόδοσης και Βιωσιμότητας Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε Δημόσιους Χώρους Στάθμευσης της Λεμεσού - Ταμαμουνάς, Χάρης (My University, 2025)
Η ιδέα της αξιοποίησης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημόσιους χώρους στάθμευσης έχει αρχίσει να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια, ως μέρος των προσπαθειών για τη μετάβαση σε βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε χώρους στάθμευσης με στέγαστρα προσφέρει μια διπλή ωφέλεια: αφενός προστατεύει τα οχήματα από τις καιρικές συνθήκες, αφετέρου αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη χρήση του λογισμικού SAM (System Advisor Model), η παρούσα μελέτη στοχεύει στη διερεύνηση της απόδοσης μιας τέτοιας εγκατάστασης σε δημόσιους χώρους στάθμευσης στη Λεμεσό. Η μελέτη ξεκινά με την παρουσίαση της γενικής ιδέας και των πλεονεκτημάτων της ενσωμάτωσης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε αστικούς χώρους, εστιάζοντας στα περιβαλλοντικά και λειτουργικά οφέλη. Συγκεκριμένα, αναλύονται οι βασικές παράμετροι σχεδιασμού, όπως η βέλτιστη κλίση και προσανατολισμός των πάνελ για μέγιστη αποδοτικότητα, καθώς και η ανάλυση της απόδοσης και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας του συστήματος υπό διάφορες συνθήκες. Η έρευνα περιλαμβάνει επίσης τη διερεύνηση διαφορετικών τεχνολογιών φωτοβολταϊκών πάνελ και τη χρήση inverter για τη βέλτιστη μετατροπή και διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας. Το λογισμικό SAM χρησιμοποιείται για την ανάλυση σεναρίων, παρέχοντας τη δυνατότητα εκτίμησης της ενεργειακής απόδοσης υπό διαφορετικές συνθήκες, όπως η ηλιοφάνεια, η θερμοκρασία, και η εποχική μεταβλητότητα. Η μελέτη καταλήγει σε μια σειρά από προτάσεις και κατευθυντήριες γραμμές για την καλύτερη αξιοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημόσιους χώρους στάθμευσης. Τα ευρήματα υποδεικνύουν πώς αυτές οι εγκαταστάσεις μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή αυτάρκεια των πόλεων, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ενισχύοντας τη βιωσιμότητα. Παράλληλα, προτείνονται τρόποι βελτιστοποίησης του σχεδιασμού και της εφαρμογής παρόμοιων έργων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Keywords: Φωτοβολταϊκά συστήματα; δημόσιοι χώροι στάθμευσης; ηλιακή ενέργεια; System Advisor Model (SAM); ενεργειακή απόδοση; βιώσιμη ανάπτυξη; Photovoltaic systems; public parking lots; solar energy; System Advisor Model (SAM); energy performance; sustainability