Η Μεσόγειος στις Οθωμανικές Νουβέλες του Orhan Pamuk: το Λευκό Κάστρο και με λένε Κόκκινο - Μιχαηλίδου, Γεωργία (Department of Fine Arts, Faculty of Fine and Applied Arts, Cyprus University of Technology, 2021)
Η διατριβή επικεντρώνεται στη Μεσόγειο, ως πρότυπο μιας νέας, σε συνδιαλλαγή με το παρελθόν, θεώρησης, η οποία αποδομεί τo βορειο-δυτικό ηγεμονικό αφήγημα και τη φανερώνει ως το δυνητικά αντίπαλο δέος αυτής της ηγεμονικότητας. Χαρακτηριστικά της Μεσογείου όπως η κινητικότητα, η συνδεσιμότητα και η αποκέντρωση υποσκάπτουν το ηγεμονικό αφήγημα. Διερευνάται η καλλιτεχνική δημιουργία της Μεσογείου, ειδικά όπως αντιπροσωπεύεται στις οθωμανικές νουβέλες του Orhan Pamuk, και εξετάζονται χαρακτηριστικά τα οποία αποδομούν το αφήγημα της «καθυστερημένης» νεωτερικότητας, όπως, οι διασταυρώσεις, η αλληλεπίδραση, η υβριδικότητα η δημιουργική συνδιαλλαγή με το παρελθόν, η υπονόμευση δογματισμών, ο κοσμοπολιτισμός και η «διαφθορά» στεγανών ταυτοτήτων. Αναφορικά στις νουβέλες του Pamuk, πραγματεύονται θέματα όπως, η αναβίωση του οθωμανικού Ισλάμ ως αντιπαράθεση στο αφήγημα του τουρκικού κοσμικού κράτους, η εσωτερικευμένη οριενταλιστική προσέγγιση, η οποία φαίνεται να οδηγεί σε μια διχασμένη τουρκική ταυτότητα και η αποδόμηση εθνικιστικών συνόρων, δογματικών αντιλήψεων και διπολικών τοποθετήσεων εντός του πλαισίου της Μεσογείου, η οποία αντιπαραθέτει το κοσμοπολιτικό όραμα της ρευστότητας, της αλληλεπίδρασης και της συναλλαγής, με το ηγεμονικό αφήγημα. Οι νουβέλες εξετάζονται ως αντιπροσωπευτικά δείγματα μιας αντι-ηγεμονικής λογοτεχνικής νεωτερικότητας, η οποία αποδομεί την κυρίαρχη αφήγηση μέσω της γόνιμης συνδιαλλαγής με το παρελθόν, της διαφθοράς στεγανών ταυτοτήτων και την ανατροπή του κυρίαρχου κοσμικού αφηγήματος από τον πολιτισμικό υβριδισμό.
Keywords: Μεσόγειο; Oθωμανικές νουβέλες; Orhan Pamuk; Mediterranean; Ottoman novels; Orhan Pamuk