Μελέτη ενεργειακής απόδοσης και σύγκριση μεταλλικής οικίας και οικίας απο σκυρόδεμα - Θεοχάρης, Χρίστος (q, 2021)
Τα κτίρια ευθύνονται για το 40% της κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεπώς, η μελέτη της Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων στοχεύει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού τομέα με τη λήψη διαφόρων μέτρων, με σκοπό τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου και την ενδυνάμωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού. Η εργασία αυτή έχει σαν στόχο την σύγκριση των δύο ειδών κατασκευής οικιών, της κατασκευής οικίας από σκυρόδεμα και της κατασκευής οικίας από μεταλλικά στοιχεία. Γίνεται αναφορά για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τις δύο αυτές οικίες και παρουσιάζεται τμήμα-μοντέλο τοιχοποιίας για την σύγκριση και εξαγωγή των αποτελεσμάτων Αναφέρονται σχετικές νομοθεσίες και επιχορηγήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ευρεία ανάπτυξη οικιών και πολυκατοικιών και τα κίνητρα που δίνονται στους πολίτες υφιστάμενων νοικοκυριών για να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις οικίες τους. Επίσης, επεξηγείται η διαδικασία που έχει εφαρμόσει η εργοληπτική εταιρεία στην οποία εργάζομαι για την ενεργειακή αναβάθμιση οικίας από σκυρόδεμα. Η ενεργειακή αναβάθμιση στην συγκεκριμένη οικία περιλαμβάνει θερμοπρόσοψη στην εξωτερική τοιχοποιία και στον φέρον οργανισμό, επίσης περιλαμβάνει θερμομόνωση κεκλιμένης πλάκας από κεραμίδια και πλάκας οροφής. Η οικία βρίσκεται υπό εξέλιξη και θα τοποθετηθούν επίσης θερμομονωτικά αλουμίνια όπως επίσης και φωτοβολταικό σύστημα.
Keywords: Επιχορηγήσεις; Ενεργειακή αναβάθμιση; Σκυρόδεμα; Κατανάλωσης ενέργειας; Grants; Energy upgrade; Concrete; Energy consumption