Καμπάνια ευαισθητοποίησης ενάντια στον εθισμό στα ναρκωτικά - Πόρακος, Αλέξανδρος (Department of Multimedia and Graphic Arts, Faculty of Fine and Applied Arts, Cyprus University of Technology, 2020)
Η απουσία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το ζήτημα του εθισμού στα ναρκωτικά στάθηκε η αφορμή για τον ερευνητή, να σχεδιάσει και να αναπτύξει μια σχεδιαστική καμπάνια που απευθύνεται σε νέους της κυπριακής κοινωνίας. Στόχος αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός οπτικού και οπτικοακουστικού έργου και συγκεκριμένα, μια καμπάνια ενάντια στον εθισμό στα ναρκωτικά, όπου κύρια βλέψη της είναι η ευαισθητοποίηση γύρω από το φαινόμενο. Μέσα από την βιβλιογραφική ανασκόπηση, έγινε αναφορά σε σημαντικούς ορισμούς, τύπους ναρκωτικών, αλλά και σε πραγματικά περιστατικά στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Επιπλέον, μελετήθηκαν καμπάνιες που διεξήχθησαν στο εξωτερικό. Η μεθοδολογία που ακολούθησε ο ερευνητής, είναι η έρευνα δράσης με συμμετέχοντες ηλικίας 19-24 ετών (κυρίως φοιτητές). Τα εργαλεία συλλογής δεδομένων ήταν οι ημιδομημένες συνεντεύξεις και η ομάδα εστίασης. Με την ολοκλήρωση της έρευνας δράσης, συγκεντρώθηκαν οι απαραίτητες πληροφορίες, τα συμπεράσματα της έρευνας, αλλά και μελλοντικές εισηγήσεις για βελτίωση της καμπάνιας.
Keywords: Καμπάνια; Ναρκωτικά; Εθισμός; Κύπρος; Campaign; Drugs; Addiction; Cyprus