Χρήση συνθετικών βακτηριακών κοινοτήτων για προαγωγή της ανάπτυξης των φυτών και προστασία τους από τα παθογόνα των αδρομυκώσεων - Τσαλακού, Άντρια (Τμήμα Γεωπονικών Επιστήμων, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστήμων και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Τα εδαφογενή παθογόνα που προκαλούν αδρομυκώσεις είναι μικροοργανισμοί που ζουν στο έδαφος και κάτω από ευνοϊκές συνθήκες προσβάλλουν το ριζικό σύστημα των καλλιεργούμενων φυτών και εγκαθίστανται στα αγγεία του ξύλου. Οι ασθένειες χαρακτηρίζονται από συμπτώματα δυσχέρειας μετακίνησης του νερού που μπορεί να καταλήξουν και στην αποξήρανση ολόκληρου του φυτού και να οδηγήσουν σε σοβαρές οικονομικές απώλειες στους παραγωγούς και στη γεωργία. Τα είδη Fusarium oxysporum και Verticillium dahliae χαρακτηρίζονται ως τα σημαντικότερα εδαφογενή παθογόνα λόγω του εύρους των ξενιστών που προσβάλλουν και των σοβαρών ζημιών που προκαλούν στα φυτά. Αυτοί οι μύκητες έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν για μεγάλες περιόδους στο έδαφος απουσία ξενιστή, γεγονός που κάνει την αντιμετώπιση τους ιδιαίτερα δύσκολη. Οι στρατηγικές αντιμετώπισης των παθογόνων επικεντρώνονται στη λήψη προληπτικών μέτρων, όπως η χρήση ανθεκτικών ποικιλιών, ο εμβολιασμός των φυτών σε ανθεκτικά υποκείμενα, η απολύμανση του εδάφους και ο βιολογικός έλεγχος των ασθενειών, καθώς μετά τη μόλυνση των φυτών δεν υπάρχουν κατάλληλα χημικά μέσα για την αντιμετώπιση τους. Στη σύγχρονη γεωργία το ενδιαφέρον για τη μείωση της χρήσης χημικών φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων και η ανάπτυξη νέων μεθόδων αντιμετώπισης, όπως η χρήση βιολογικών παραγόντων και ζυμωμένων οργανικών υποστρωμάτων όλο και αυξάνεται. Ορισμένα ζυμωμένα οργανικά υποστρώματα μπορούν να δράσουν κατασταλτικά έναντι των εδαφογενών παθογόνων, κυρίως λόγω της παρουσίας σε αυτά ωφέλιμων μικροοργανισμών που προστατεύουν τα φυτά και προάγουν την ανάπτυξη τους. Σε προηγούμενη εργασία διαπιστώθηκε ότι η εφαρμογή ενός ζυμωμένου οργανικού υποστρώματος προήγαγε την ανάπτυξη φυτών τομάτας και έδρασε κατασταλτικά εναντίον των παθογόνων των αδρομυκώσεων. Απομονώθηκαν μικροοργανισμοί τόσο από το ζυμωμένο οργανικό υπόστρωμα όσο και από τη ριζόσφαιρα φυτών τομάτας που αναπτύχθηκαν σε αυτό και αξιολογήθηκαν ως προς τα αντιμικροβιακά τους χαρακτηριστικά. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν ο σχεδιασμός δύο συνθετικών μικροβιακών κοινοτήτων (SynComs) χρησιμοποιώντας αντιπροσωπευτικά ριζοσφαιρικά βακτήρια που απομονώθηκαν στην προηγούμενη εργασία και η αξιολόγηση τους ως προς την ικανότητα τους να καταστέλλουν τους εδαφογενείς μύκητες Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici και Verticillium dahliae και να προάγουν την ανάπτυξη των φυτών μετά από εφαρμογή τους ως εμβόλια σε αποστειρωμένο υπόστρωμα.
Keywords: Fusarium oxysporum; Verticillium dahliae; προαγωγή ανάπτυξης; συνθετικές κοινότητες; τομάτα; Fusarium oxysporum; Verticillium dahliae; growth promotion; synthetic communities; tomato