Επίδραση μυκοβακτηριοφάγου D29 σε κύτταρα Mycobacterium smegmatis σε ρυθμιστικό διάλυμα - Μαυρή, Μαρία (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2020)
Οι βακτηριοφάγοι έχουν τραβήξει την προσοχή για την χρήση τους ώς θεραπευτικά ή διαγνωστικά εργαλεία. Με τις μυκοβακτηριακές λοιμώξεις να αποτελούν πρόβλημα λόγω δυσκολίας θεραπείας,και εμφάνισης αντοχής σε αντιβιοτικα οι επιστήμονες στράφηκαν σε εναλλακτικές μέθοδους θεραπείας και διάγνωσης όπως στην δράση των βακτηριοφάγων. Συγκεκριμένα η παραφυματίωση των μυρηκαστικών η οποία είναι μία χρόνια προοδευτική εντερίτιδα που προσβάλει κυρίως το κάτω λεπτό έντερο των ζωών. Προκαλείτε απο το μυκοβακτήριο Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP), το οποίο εμφάνισε ανθεκτικότητα σε αντιβιοτικά, και έχει την ικανότητα να επιζεί της παστερίωση. Υποστηριζεται πως η παραφυματίωση των μυρηκαστικών συσχετίζεται με τη νόσο του Crohn που προκαλεί φλεγμωνή στο έντερο του ανθρώπου, με το παστεριωμένο γάλα να θεωρείται βασικό μέσο μετάδοσης στον άνθρωπο. Στην παρούσα εργασία αξιολογήθηκε η επίδραση του βακτηριοφάγου D29, έναντι του σαπροφυτικού μυκοβακτηρίου Mycobacterium smegmatis. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικα, ο βακτηριοφάγος D29 κατάφερε να επηρεάσει την ανάπτυξη του μυκοβακτηρίου, αλλά και να αναστείλει την δράση του.
Keywords: Βακτηριοφάγοι; Μυκοβακτήριο; Mycobacterium avium; Paratuberculosis; Bacteriophages; Mycobacterial; Mycobacterium avium; Paratuberculosis