Πιλοτική μελέτη ενεργειακής απόδοσης και ενεργειακής αναβάθμισης πολυκατοικιών στην Κύπρο - Γεωργίου, Αντριάνα (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία πραγματοποιείτε με σκοπό τη μελέτη της ενεργειακής απόδοσης και αναβάθμισης πολυκατοικιών στη Κύπρο. Στόχος της πιλοτικής έρευνας είναι η παρακολούθηση και μελέτη αντιπροσωπευτικών πολυκατοικιών και η ανάλυση της ενεργειακής τους απόδοσης , της τελικής τους κατανάλωσης καθώς και η μελέτη σεναρίων ενεργειακής αναβάθμισης τους, περιλαμβανομένου του σεναρίου για ΚΣΜΕΚ. Οι πολυκατοικίες που επιλέχθηκαν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του οικιστικού κτιριακού αποθέματος στη Κύπρο από το πορτοφόλιο του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ) . Οι κατοικίες προσομοιώθηκαν χρησιμοποιώντας το επίσημο λογισμικό της Κύπρου (iSBEMcy) για την έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίων. Στα πλαίσια της μεταπτυχιακής διατριβής επιλέχθηκαν 4 πολυκατοικίες οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο χρονολογικές κατηγορίες που έχουν ως κομβικό σημείο το 2007 , όπου τέθηκε σε ισχύ ο Περί Ρύθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων Νόμος του 2006 (Ν.142(Ι)/2006). Στη συνέχεια για περεταίρω ανάλυση επιλέχθηκαν από κάθε πολυκατοικία 3 διαμερίσματα ως ξεχωριστές οικιστικές μονάδες, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικό όροφο καθώς και με διαφορετικό προσανατολισμό έτσι ώστε να υπάρχει μία ολοκληρωμένη εικόνα της ενεργειακής κατάστασης της πολυκατοικίας. Αρχικά γίνεται μία βιβλιογραφική ανασκόπηση για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων από μελέτες που έγιναν στην Κύπρο και γενικότερα στη Ευρώπη. Μετά παρουσιάζεται η ενεργειακή πολιτική στην Ευρώπη και στην Κύπρο. Στη συνέχεια συλλέχτηκαν δεδομένα για την υφιστάμενη κατάσταση των υπό μελέτη διαμερισμάτων που αφορούν τα δομικά στοιχεία και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Ακολούθως ορίστηκαν τα σενάρια ενεργειακής αναβάθμισης και έγιναν ενεργειακές προσομοιώσεις της υφιστάμενης κατάστασης καθώς και της προκύπτουσας κατάστασης κατόπιν εφαρμογής των σεναρίων. Μετέπειτα έγινε μία οικονομική αξιολόγηση της εφαρμογής των σεναρίων για αποδειχθεί κατά πόσον είναι οικονομικά συμφέροντα. Επιπλέον εφαρμόστηκε στην υφιστάμενη κατάσταση του κάθε διαμερίσματος το κάθε μέτρο ξεχωριστά έτσι ώστε να διαπιστωθεί ποιά μετασκευαστικά μέτρα οδηγούν στη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και αν είναι οικονομικά συμφέροντα. Τέλος παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν όπου φαίνεται πως η εφαρμογή του φιλόδοξου σεναρίου στις κατοικίες που κατασκευάστηκαν κατά τη χρονολογική περίοδο 1981-2006 με στόχο την μετατροπή τους σε ΚΣΜΕΚ προκάλεσε μέσο ποσοστό μείωσης της συνολική κατανάλωσης ενέργειας 65,4% και των εκπομπών CO2 είναι 76,44% με μέσο χ΄ρονο απόσβεσης 8 χρόνια, ενώ η εφαρμογή του στις κατοικίες που κατασκευάστηκαν μετά το 2007 προκάλεσε μέσο ποσοστό μείωσης της συνολική κατανάλωσης ενέργειας 36,73% και των εκπομπών CO2 είναι 52,56% με μέσο χρόνο απόσβεσης 29 χρόνια. Το σενάριο αναβάθμισης ΚΣΜΕΚ καθώς και γενικά το κάθε μέτρο ενεργειακής αναβάθμισης ξεχωριστά είναι ενεργειακά και οικονομικά πιο αποδοτικά όταν εφαρμόζονται στα διαμερίσματα που ανήκουν στην χρονολογική περίοδο 1981-2006 παρά σε αυτά που κατασκευάστηκαν μετά το 2007. Ενεργειακά πιο αποδοτικό είναι το μέτρο τοποθέτησης κλιματιστικών μονάδων ενεργειακής κλάσης Α+++ , στην συνέχεια η θερμομόνωση εξωτερικά του κελύφους και τέλος η αλλαγή των κουφωμάτων η οποία μπορεί να επηρεάσει σε κάποιες περιπτώσεις αρνητικά.
Keywords: Ενεργειακή απόδοση; Εξοικονόμηση ενέργειας; Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης (ΚΣΜΕΚ); Σενάρια ενεργειακής αναβάθμισης; Πολυκατοικίες