Η νομοθεσία της Ε.Ε. σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση από πλοία και οι προκλήσεις στην εφαρμογή της - Άσπρου, Ελένη (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Στόχος της παρούσας πτυχιακής διατριβής ήταν να μελετήσει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την παρακολούθηση, τον έλεγχο, την αναφορά και την επιβεβαίωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα από τα πλοία αλλά και να μελετήσει τη συμβολή των θαλάσσιων μεταφορών στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των πλοίων περιέχουν ουσίες οι οποίες συμβάλλουν τόσο στην ατμοσφαιρική ρύπανση όσο και στην επιτάχυνση κάποιων φαινομένων όπως είναι η αύξηση της τρύπας του όζοντος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η όξινη βροχή και πολλά άλλα. Λόγω της συνεχούς αύξησης των θαλάσσιων μεταφορών η ρύπανση της ατμόσφαιρας αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο στο προσεχές μέλλον. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιες αρχές αλλά και η Ευρώπη έχουν θεσπίσει νόμους οι οποίοι θα συμβάλουν δραστικά στον περιορισμό του φαινομένου και τη μείωση του. Επίσης, έχουν αναπτύξει και τον κανονισμό MRV ο οποίος αποτελεί μια τυποποιημένη μέθοδο η οποία στοχεύει στην απογραφή και την ποσοτικοποίηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Ως εκ τούτου, οι ναυτιλιακές εταιρίες μπορούν να εφαρμόσουν μια σειρά από τεχνικά μέτρα τα οποία παρατίθενται στην παρούσα διατριβή τα οποία συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Keywords: Ατμοσφαιρική ρύπανση; Κανονισμός MRV; Θαλάσσιες μεταφορές; Air pollution; CO2; MRV regulation; Maritime transport