Κατάθλιψη ως συνέπειες της παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης - Παράσχου, Γιώργος (q, 2021)
Εισαγωγή: Σύμφωνα με σύγχρονα επιδημιολογικά δεδομένα, η κακοποίηση και παραμέληση των παιδιών από το οικογενειακό τους περιβάλλον έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τα παιδιά όντας έφηβοι ή ενήλικες να αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, όπως διαταραχές διάθεσης και συμπτώματα κατάθλιψης. Αυτό έχει ως αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του ατόμου, αλλά και την ανάπτυξη επικίνδυνων συμπεριφορών. Σκοπός: Είναι η διερεύνηση της ανάπτυξης συμπτωμάτων κατάθλιψης στην εφηβεία και ενήλικη ζωή σε σχέση με την κακοποίηση και παραμέληση στην παιδική ηλικία. Υλικό και μέθοδος: Η αναζήτηση της σχετικής βιβλιογραφίας έχει γίνει στις βάσεις δεδομένων: PubMed, Cinahl και ProQuest, με την χρήση και συνδυασμό λέξεων: «depression or depressive disorder or depressive symptoms», «neglect or abuse or mistreat or maltreat», «young adults or adolescent or teenagers» και «family or families or parents or siblings». Η αναζήτηση έγινε στην Αγγλική γλώσσα, στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή βιβλιογραφία και η χρονολογική περίοδος που έχει επιλεχτεί είναι από το 2015 έως το 2020. Επίσης έχει γίνει χρήση του PECO για τον καθορισμό ερευνητικού ερωτήματος. Αποτελέσματα: Από την αναζήτηση προέκυψαν 428 άρθρα, τα οποία μελετήθηκαν σε δύο στάδια: τον τίτλο και την περίληψη. Με βάση αυτή την ανασκόπηση αποκλείστηκαν 411 άρθρα και επιλέγηκαν 17 άρθρα των οποίων έγινε μελέτη του πλήρες κειμένου τους. Τα άρθρα τα οποία επιλέγηκαν ήταν 8, κατά την περίοδο 2015-2020 και πληρούσαν τα προδιαγεγραμμένα κριτήρια. Οι μελέτες των οποίων έγινε επιλογή ήταν προοπτικές ή συγχρονικές ή ποσοτικές. Σε ορισμένες από αυτές έγινε χρήση ερωτηματολογίων για τη συλλογή των δεδομένων. Συμπεράσματα: Η κακοποίηση και η παραμέληση από το οικογενειακό περιβάλλον, και όχι μόνο, φάνηκε να σχετίζεται με την ανάπτυξη συμπτωμάτων κατάθλιψης στην εφηβεία και ενηλικίωση. Αυτό οδηγεί σε σωρεία προβλημάτων για το άτομο και την κοινότητα της οποίας αποτελεί μέρος.
Keywords: Κατάθλιψη; Κακοποίηση; Παραμέληση; Παιδιά; Οικογένεια; Depression; Abuse; Neglect; Children; Family