Μελέτη για την επαναχρησιμοποίηση λυμάτων των δήμων Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας στην περιοχή Κοκκινοχωρίων - Κούρτη, Νεφέλη (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικης, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Το αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής εργασίας αποτελεί η μελέτη, αξιολόγηση, σύγκριση και αποτίμηση των στοιχείων που αφορούν στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και συγκεκριμένα στην επαναχρησιμοποίηση λυμάτων στην περιοχή Κοκκινοχωρίων για αρδευτικούς σκοπούς, καθώς και των λειτουργικών γνωρισμάτων τους, σύμφωνα με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Επεξεργασία των Αστικών Λυμάτων. Η εργασία χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη βιβλιογραφική ανασκόπηση για την επεξεργασία των υγρών αστικών λυμάτων, την επαναχρησιμοποίηση τους στη γεωργική άρδευση καθώς και τη νομοθεσία που την διέπει. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά για την περίπτωση της Κύπρου όσο αφορά τους σταθμούς επεξεργασίας αστικών λυμάτων και συγκεκριμένα στην περιοχή Κοκκινοχωρίων τις δυνατότητες της μονάδας επεξεργασίας αστικών λυμάτων Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, όσο αφορά το διαθέσιμο ανακυκλωμένο νερό για άρδευση καθώς και την διαχείριση της λυματολάσπης. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφεται η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή της έρευνας που έγινε σε γεωργούς της περιοχής, οι οποίοι χρησιμοποιούν το ανακυκλωμένο νερό για άρδευση των καλλιεργειών τους. Επιπλέον, επισημαίνονται τα κύρια ερευνητικά ερωτήματα ενώ γίνεται αναφορά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη δειγματοληψία, μέσω του ερωτηματολογίου που ετοιμάστηκε για την έρευνα αυτή. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν μέσω του ερωτηματολογίου με τη χρήση διαγραμμάτων. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που εμφανίζονται από τη χρήση του ανακυκλωμένου νερού, μέσα από τις απαντήσεις των γεωργών που το χρησιμοποιούν καθώς και των προοπτικών που παρουσιάζει μελλοντικά η χρήση αυτή. Επιπλέον γίνεται αναφορά στα μελλοντικά προβλήματα που πιθανόν να εμφανιστούν καθώς και στους απαιτούμενους χειρισμούς για την επίλυση τους.
Keywords: Water Resources; Wastewater Reuse; Wastewater Treatment; Υδάτινοι Πόροι; Επαναχρησιμοποίηση Λυμάτων; Επεξεργασία Λυμάτων