Βιολογική και συμβατική καλλιέργεια αρωματικών φυτών: Επίδραση ελλειμματικής άρδευσης - Βασιλείου, Ρέα (Τμήμα Γεωπονικών Επιστήμων, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστήμων και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Στη σύγχρονη εποχή εμφανίζεται έντονα το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και οι ξηρικές συνθήκες που έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη διαθεσιμότητας νερού για την κάλυψη των αναγκών των καλλιεργειών. Αυτή η μελέτη αναλύει και συγκρίνει την επίδραση της συμβατικής και της βιολογικής καλλιέργειας καθώς επίσης και της ελλειμματικής άρδευσης σε χαρακτηριστικά ανάπτυξης των φυτών όπως το ύψος, το νωπό βάρος, την ξηρά ουσία, τη στοματική αγωγιμότητα, τον φθορισμό και την περιεκτικότητα της χλωροφύλλης, τα ολικά φαινολικά συστατικά, τα φλαβονοειδή και τη συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά τεσσάρων ειδών αρωματικών, φαρμακευτικών φυτών όπως είναι ο δυόσμος (Mentha spicata), η μέλισσα (Melissa officinalis), ο σιδερίτης (Sideritis perfoliata) και η τσουκνίδα (Urtica dioica). Το πείραμα διεξήχθη στον αγρό και αποτελείτο από τέσσερις μεταχειρίσεις: συμβατική καλλιέργεια με πλήρη άρδευση (100%), συμβατική καλλιέργεια με ελλειμματική άρδευση (50-60%) τρεις εβδομάδες πριν τη συγκομιδή, βιολογική καλλιέργεια με πλήρη άρδευση (100%) και βιολογική καλλιέργεια με ελλειμματική άρδευση (50-60%) τρεις εβδομάδες πριν τη συγκομιδή και τρεις επαναλήψεις. Πραγματοποιήθηκαν δύο συγκομιδές, μία τον Ιούνιο και μία τον Ιούλιο. Τα φυτά του δυόσμου, της μέλισσας και του σιδερίτη που βρίσκονταν υπό την επίδραση υδατικής καταπόνησης παρουσίασαν μειωμένη στοματική αγωγιμότητα και ύψος φυτών και αυξημένη ξηρά ουσία. Η χημική σύσταση των φυτών αυτών επηρεάστηκε θετικά από τη βιολογική καλλιέργεια και το υδατικό στρες. Ωστόσο, στην τσουκνίδα η στοματική αγωγιμότητα μειώθηκε στη μεταχείριση με ελλειμματική άρδευση, το νωπό βάρος ευνοήθηκε από τη συμβατική γεωργία με πλήρη άρδευση και η ξηρά ουσία επωφελήθηκε από τη βιολογική γεωργία.
Keywords: αρωματικά φυτά; φαρμακευτικά φυτά; βιολογική καλλιέργεια; συμβατική καλλιέργεια; υδατική καταπόνηση; ελλειμματική άρδευση