Αξιολόγηση μεθόδων ογκομέτρησης σωρών σε λατομεία με χρήση επίγειων και εναέριων γεωχωρικών τεχνολογιών - Αυγουστή, Μαρίνος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Μια από τις συνήθεις πρακτικές που υλοποιούνται κατά την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων, μέσα από τις ενεργές επιφάνειες εκμετάλλευσης που λαμβάνει χώρα η Λατομική δραστηριότητα είναι και η δημιουργία αποθεμάτων. Η ανάγκη δημιουργίας αποθεμάτων προκύπτει είτε για σκοπούς πωλήσεων τελικών προϊόντων είτε για μετέπειτα τροφοδοσία σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις με σκοπό, την περαιτέρω επεξεργασία και οικονομική αξιοποίηση ως προς το τελικό τους προϊόν. Το είδος των σωρών και οι ποσότητες που δημιουργούνται, ποικίλουν και είναι ανάλογες ως προς την φύση της βιομηχανίας, το τύπο του εμπορεύσιμου προϊόντος αλλά και των διαθέσιμων ποσοτήτων ζήτησης στην αγορά. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία θα ασχοληθούμε με ογκομέτρηση σωρού ασβεστολιθικού αποθέματος, ο οποίος έχει δημιουργηθεί εντός ανοικτής εκσκαφής υφιστάμενου Λατομείου για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τροφοδοσίας εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου κατά την χειμερινή περίοδο. Ο κύριος σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η προσπάθεια αξιολόγησης μεθόδων ογκομέτρησης σωρών σε λατομεία, με χρήση επίγειων και εναέριων γεωχωρικών τεχνολογιών. Για την πραγμάτωση του σκοπού αυτού υλοποιήθηκε συλλογή, επεξεργασία και αξιολόγηση των παραγόμενων αποτελεσμάτων με βάση τον βαθμό ογκομετρικής ακρίβειας. Η εξαγωγή και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, θα καταδείξει και θα συμπεράνει την πιθανή καταλληλότητα χρήσης των UAVs σε τέτοιες περιπτώσεις και θα καθορίσει το μελλοντικό μοτίβο εργασίας στις δραστηριότητες αυτές, διαμορφώνοντας μια νέα στρατηγική για χρήση των UAVs, εν αντιθέσει με την υφιστάμενη παραδοσιακή μέθοδο τοπογραφικών αποτυπώσεων με χρήση γεωδαιτικού δέκτη GPS/GNSS .
Keywords: Ορυκτός Πλούτος; Λατομείο; Πέτρωμα; Ασβεστολίθος; Μεταλλευτικός Κλάδος; Σωρός; Απόθεσης; UAVs