Διάβρωση παραλιών Πάφου και τρόποι αντιμετώπισης τους - Αριστοδήμου, Άγγελος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Οι διάβρωση στης Μεσογειακές χώρες κα όχι μόνο είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο σκοπός αυτής της μελέτης είναι οι λόγοι διάβρωσης και οι τεχνικές για την αντιμετώπιση της. Στο Κεφάλαιο 1 αναφέρω μέσω των μελετών της Ευρώπης (EUROSION, 2002) τις διάφορες επιπτώσεις στα παράκτια συστήματα και ποσοστά διαβρώσεων στην Μεσόγειο. Επίσης αναφέρω γενικά χαρακτηριστικά της Κύπρου την παράκτια ζώνη, τους λογούς διάβρωσης και μεγέθη διαβρώσεων που έχουν υποστεί οι παραλίες. Στο Κεφάλαιο 2 όπου είναι οι λόγοι διάβρωσης της ακτογραμμής αναφέρω πιο συγκεκριμένα τους και αιτίες που συνέβαλαν για την διάβρωση των παραλίων όπως υδροφράγματα, πλημύρες, άνεμοι, ιδιότητες κύματος , λατομέυσεις. Στην συνέχεια του Κεφαλαίου αναλύω την διαδικασία ιζημάτων και στερεομεταφορων προς τες ακτές της Κύπρου. Το Κεφάλαιο 3 αναφέρει περιπτώσεις διαβρώσεις στην Ελλάδα, Ισπανία ,Μάλτα. Το Κεφάλαιο 4 αναλύει μεθόδους και τρόπους όπως και τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα τις κάθε λύσεις για αντιμετώπιση της διάβρωσης όπως Πλωτούς, Παράλληλους, Βυθισμένους Κυματοθραύστες. Επίσης αναφέρεται στις πιο ήπιες μεθόδους όπου είναι οι γεωσωληνες και Τεχνητής απόθεσης άμμου. Το Κεφάλαιο 5 αναφέρεται αποκλειστικά για την δημιουργία διάβρωσης και αποκατάστασης τις στις περιοχές Πόλη της Χρυσοχούς και Πλάζ Γεροσκήπου. Το Κεφάλαιο 6 είναι τα συμπεράσματα από τις μεθόδους που έχουν χρησιμοποίηση για την αποκατάσταση των παραλίων όπου έχω αναφέρει στο Κεφάλαιο 5.Επισης αναφέρω μερικά άρθρα όπου έχουν συζητηθεί από διάφορα μέσα για την λάθος αποκατάσταση της παραλίας όπου είχαν κατασκευαστεί κυματοθραύστες στην Κύπρο στην συνέχεια του Κεφαλαίου αναφέρομαι και σε σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το 7 Κεφάλαιο είναι ο επίλογος ολόκληρης της διατριβής όπου αναφέρει των τρόπο που πρέπει να δρούμε με γνώμονα την καλύτερη διαμόρφωση των παραλίων μας.
Keywords: Διάβρωση; Μεσογειακές χώρες; Παράκτια ζώνη; Κυματοθραύστες