Αξιολόγηση ρυθμιστικού πλαισίου συμμόρφωσης και επιβολής προστίμων με τα όρια εκπομπών θείου στην ναυτιλία - Γκιόντου, Μαρία (My University, 2022)
Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο ΙΜΟ (International Maritime Organization) υιοθέτησε το πρωτόκολλο VI της Διεθνούς Σύμβασης για την Πρόληψη της Ρύπανσης από Πλοία MARPOL1, στόχος του οποίου είναι η ελαχιστοποίηση εκπομπών ρύπων από τα πλοία. Ως εκ τούτου τέθηκαν όρια στην περιεκτικότητα θείου που χρησιμοποιούν τα πλοία στα καύσιμα τους. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2015, το νέο όριο θείου στα καύσιμα εντός του εύρους Sulphur Emission Control Area (SECA) διαμορφώθηκε στο 0,1% κατά μάζα (m/m) ενώ για περιοχές εκτός ορίου από την 1η Ιανουάριου 2020 ορίστηκε στο 0,5% κατά μάζα (m/m). H μη συμμόρφωση με τον πιο πάνω κανονισμό επιφέρει κυρώσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της χώρας όπου εντοπίστηκε η παράβαση. Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει στη μελέτη των ρυθμιστικών προκλήσεων που θέτει η έλλειψη ομοιομορφίας στις κυρώσεις. Παράλληλα, αναφέρεται η συμβολή της ναυτιλίας στην κλιματική αλλαγή, ο αντίκτυπος του διοξειδίου του θείου στον άνθρωπο και το περιβάλλον και ο τρόπος με τον οποίο η ναυτιλιακή βιομηχανία ανταποκρίνεται και προσαρμόζεται στους κανονισμούς του ΙΜΟ. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μελλοντικές πολιτικές καλούνται να προσεγγίζουν το ζήτημα καθολικά και να επιτύχουν εναρμόνιση του ρυθμιστικού πλαισίου. Πρόθεση τους είναι να διασφαλίζουν πως οι φορείς εκμετάλλευσης των πλοίων δεν θα υποκύπτουν σε παραβάσεις και θα είναι εκουσίως σύννομοι και όχι από φόβο για τιμωρία ή δυσφήμηση.
Keywords: εκπομπές θείου; ECA; κανονισμός ΙΜΟ για το θείο; συμμόρφωση; επιβολή; sulfur emissions; ECA; IMO sulfur regulation; compliance; enforcement