Ποιότητα Ζωής ασθενών μετά το εξιτήριο από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας - Αθανασιάδη, Νίκη (My University, 2023)
Εισαγωγή: Η φροντίδα των βαριά πασχόντων ασθενών στη ΜΕΘ έχει ως βασικότερο σκοπό την αναπνευστική και αιμοδυναμική υποστήριξη. Μετά την παροχή εξειδικευμένης θεραπείας και νοσηλείας στη ΜΕΘ ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών εξέρχονται με επιτυχία. Οι ασθενείς αυτοί συνεχίζουν τη νοσηλεία τους σε άλλη κλινική και εάν η κατάσταση τους το επιτρέπει παίρνουν στη συνέχει εξιτήριο. Σε αρκετές περιπτώσεις η βαρύτητα των περιστατικών και η σύνθετη φύση των προβλημάτων υγείας στους βαριά πάσχοντες έχουν ως αποτέλεσμα να εξέρχονται από τη ΜΕΘ χωρίς να δίνεται η απαραίτητη προσοχή στις μακροπρόθεσμες επιπλοκές και στη μετέπειτα Ποιότητα Ζωής. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης ήταν να διερεύνηση της Ποιότητας Ζωής ασθενών μετά το εξιτήριο από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Υλικό και Μέθοδος: Ο μεθοδολογικός χαρακτήρας της παρούσας εργασίας ήταν η Συστηματική Ανασκόπηση. Για την ανεύρεση των πηγών χρησιμοποιήθηκαν συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής και αποκλεισμού, τα οποία καθορίστηκαν πριν την αναζήτηση της βιβλιογραφίας. Η αρχική αναζήτηση στην βιβλιογραφία έγινε με τις λέξεις κλειδιά που αναφέρονται στη συνέχεια και η αναζήτηση των πηγών στις βάσεις δεδομένων: PubMed, Medline, CINAHL. Αποτελέσματα: Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η Ποιότητα Ζωής κυμάνθηκε σε χαμηλά και μέτρια επίπεδα, ανεξάρτητα από την χρονική περίοδο αξιολόγησης. Στις αρχικές αξιολογήσεις της Ποιότητας Ζωής μετά από 1 και 3 μήνες από την έξοδο από τη ΜΕΘ, η Ποιότητα Ζωής ήταν κυρίως σε χαμηλά επίπεδα. Στους 6 μήνες και σε μετέπειτα αξιολογήσεις το επίπεδο της ήταν σε μέτρια και χαμηλά επίπεδα, παρουσιάζοντας μία μικρή βελτίωση. Συμπεράσματα: Η Ποιότητα Ζωής ασθενών που εξέρχονται από τη ΜΕΘ είναι κατά γενική ομολογία σε μέτρια και χαμηλά επίπεδα. Πολλοί παράγοντες ευθύνονται για τα αποτελέσματα αυτά. Οι παράγοντες που σχετίζονται με τη μειωμένη Ποιότητα Ζωής σχετίζονται με το ιστορικό υγείας, με κλινικές μεταβλητές αλλά και με δημογραφικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων.
Keywords: Ποιότητα Ζωής; Μονάδα Εντατικής Θεραπείας; Μετά τη φροντίδα στη ΜΕΘ; Quality of Life; Patients; Intensive Care Unit; Post ICU