Μελέτη ρεολογίας σκυροδέματος από ανακυκλωμένα υλικά - Κουλουντή, Κάλλια (My University, 2023)
Το σκυρόδεμα, αποτελεί το πιο διαδεδομένο υλικό στο τομέα των κατασκευών, παράλληλα όμως η διαδικασία παραγωγής του συμβάλλει αρνητικά στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία. Τα ελαστικά οχημάτων που έχουν ξεπεράσει το στάδιο χρήσης και φτάνουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους, μπορούν να ανακυκλωθούν. Έπειτα, να δεχθούν επεξεργασία, και να μετατραπούν σε σωματίδια καουτσούκ έτσι ώστε να αντικαταστήσουν ποσοστό αδρανών σε μείγματα σκυροδέματος με στόχο τη δημιουργία ενός νέου μείγματος φιλικότερου προς το περιβάλλον. Καθόλη τη διάρκεια της εργασίας, διεξήχθη πειραματική και αναλυτική έρευνα. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στην παρούσα έρευνα επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη ενός νέου δομικού υλικού με επίκεντρο τη διερεύνηση της ρεολογίας σκυροδέματος με προσθήκη ανακυκλωμένων ελαστικών σε μορφή λεπτόκοκκης σκόνης και σκόνης από απόβλητα λατομείων. Παρασκευάστηκαν τρία μίγματα με διαφορετικές συνθέσεις και αναλογίες των συστατικών, όπως προτείνεται από τη διεθνή βιβλιογραφία και σύμφωνα με προηγούμενα πειράματα που έλαβαν χώρα στο εργαστήριο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Συγκρίθηκαν ως προς την ρεολογία με τη χρήση ροόμετρου, καταγράφηκαν τα αποτελέσματα, τα οποία παρουσιάζονται σε γραφικές, έγιναν δοκιμές ελέγχου ρεολογικών χαρακτηριστικών του νωπού μείγματος σε αυτοσυμπυκνούμενα σκυροδέματα.
Keywords: σκυρόδεμα; απόβλητα λατομείων; ελαστικά οχημάτων; ρεολογία; αυτοσυμπυκνούμενο σκυρόδεμα; σκυρόδεμα εξαιρετικά υψηλής αντοχής; ρευστοποιητής