H εξέταση των ποσοστών επιβίωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου, οι νέες θεραπείες, όπως επίσης και η εξέταση της αποτελεσματικότητας των παρεμβατικών προγραμμάτων για την αποθεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου - Χαραλάμπους, Κατιάνα (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μία εκ των σημαντικότερων αιτιών θανάτου ανά την υφήλιο. Ως παράγοντες κινδύνου εμφανίζονται να είναι η γενετική προδιάθεση, η φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή, η μειωμένη έως ελάχιστη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, το οινόπνευμα, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έκθεση σε αμίαντο, η έλλειψη άσκησης καθώς επίσης και η υπερκατανάλωση του ζωικού λίπους. Η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα, η αναιμία, η αλλαγή σύστασης των κοπράνων, η διάρροια ή δυσκοιλιότητα, ο ίκτερος, αποτελούν ενδείξεις για καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο ρόλος του νοσηλευτή προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά είναι πολύ σημαντικός για την αποκατάσταση του ασθενή μα καρκίνο παχέος εντέρου. Οι νοσηλευτικές παρεμβάσεις για την αποφυγή των επιπλοκών, καθώς και η συνεχής υποστήριξη, η συζήτηση και γενικότερα η επικοινωνία νοσηλευτή με ασθενή συμβάλλει στο να επανέλθει ο άρρωστος στη φυσιολογική του ζωή. Σκοπός: Σκοπός της παρούσης ανασκόπησης είναι η εξέταση των ποσοστών επιβίωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου, οι νέες θεραπείες, όπως επίσης και η εξέταση της αποτελεσματικότητας των παρεμβατικών προγραμμάτων για την αποθεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου Μεθοδολογία: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (EMBASE, MEDLINE, CINAHIL, COCHRANE, SCIENCE, PUBMED, BIOMED, E-MEDICINE). Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν είναι: colon, cancer, single-staged, two-staged intervention, colonoscopy, colorectal cancer, hereditary nonpolyposis colorectal cancer, psychological impact, colorectal neoplasms, primary health care, colorectal cancer prevention and intervention programs, colon cancer screening, sigmoidoscopy, fecal occult blood testing, colon cancer stages, colon adenocarcinoma, signet ring cell carcinoma, transverse colon, tumor, barium enema, radiography, gastroenterology, rectum, malignant polyps, inflammatory bowel disease, colonoscopic surveillance, colorectal cancer mortality, neoplasia, management in oncology, nursing staff. Αποτελέσματα: Καταδεικνύεται όμως μέσα από πορίσματα των μελετών πως η έγκαιρη αντιμετώπιση βοηθεί τον ασθενή όσον αφορά σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Συμπεράσματα: Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί ιατρονοσηλευτικό και συγχρόνως κοινωνικό-οικονομικό πρόβλημα. Η προαγωγή υγείας, η πρόληψη της νόσου, η φροντίδα υγείας στην αρρώστια, η αποκατάσταση και η συνεχιζόμενη φροντίδα σε όλο τον κύκλο ζωής, αποτελούν πρόκληση για όλους τους νοσηλευτές εφόσον το θέμα του καρκίνου καλύπτει το φάσμα αυτό. Παρέχεται η μοναδική ευκαιρία στους νοσηλευτές ώστε συνεργαζόμενοι και σχεδιάζοντας μαζί με τους αρρώστους και τις οικογένειές τους να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής αυτών που υπηρετούν. Η γνώση είναι δύναμη και δίνει το κύρος σ’ αυτούς που την κατέχουν να την διαθέτουν για το καλό των συνανθρώπων τους.
Keywords: Καρκίνος παχέος εντέρου; Θεραπεία; Αποθεραπεία; Παρεμβατικά προγράμματα; Ποιότητα ζωής; γενετική προδιάθεση; Ζωικό λίπος; Νοσηλευτής