Σχεδιασμός, εφαρμογή ενός αποτελεσματικού και αποδοτικού συστήματος διασφάλισης ποιότητας και εργαλείων σε επιχείρηση - Παπαγρηγορίου, Χρίστος (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικών Υλικών, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Ο κύριος στόχος της διπλωματικής είναι να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των συστημάτων και να μελετήσει, σχεδιάσει και προτείνει τρόπους βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης σε συγκεκριμένη βιομηχανία στην Κύπρο δηλαδή να γίνει μελέτη σε μια εταιρία για να φέρει βέλτιστα αποτελέσματα όσον αφορά την παραγωγή με ειδική επικέντρωση στις διαδικασίες επεξεργασίας. Σε συνεργασία με κυπριακή εταιρία, την Muskita, πραγματοποιήθηκαν αρκετές επισκέψεις για γνωριμία και δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για μια υγιή συνεργασία. Επίσης θα διεκπεραιωθούν μελέτες σε διάφορες μετρήσεις όπου λήφθηκαν από άτομα της εταιρίας και σχετίζονται με τα ελαττώματα αλουμινίου, τις συγκεντρώσεις των χημικών στοιχείων στα μπάνια κατά ανοδίωση και ηλεκτροστατική βαφή και η απώλεια βάρους του αλουμινίου στα μπάνια της ηλεκτροστατική βαφής. Οι μετρήσεις λήφθηκαν καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή εκτός Σαββάτου και Κυριακή λόγω του ότι το εργοστάσιο είναι κλειστό. Η παράδοση των μετρήσεων στον συγγραφέα έγινε σε excel files, σε pdf files και επίσης σε βιβλία όπου ήταν γραμμένα στο χέρι. Όλες οι μετρήσεις μεταφέρθηκαν σε excel files για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα SPC IC EΧCEL. Με την χρήση του προγράμματος περάστηκαν όλες οι μετρήσεις και δημιουργήθηκαν οι κατάλληλοι πίνακες έτσι ώστε να μελετηθούν καλά και να σχολιαστούν όπου παρουσιάζονται αναλυτικά στο 6ο κεφάλαιο. Υπήρχαν αρκετοί διαφορετικοί δείκτες με βάση τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν και έγινε επιλογή συγκεκριμένων δεικτών προς παρουσίαση έτσι ώστε να υπάρχει ποικιλία πινάκων. Με αυτά τα συμπεράσματα, με βάση τι παρουσιάστηκε στα διαγράμματα, θα επακολουθήσουν οι προτεινόμενες λύσεις και προτάσεις για βελτίωση της όλης κατάσταση για μείωση των αποβλήτων, των ελαττωματικών προϊόντων και την καλυτέρευση εσόδων της εταιρίας. Στην διπλωματική εργασία παρουσιάζεται επίσης και η βιβλιογραφική ανασκόπηση που σχετίζεται με το υφιστάμενο αντικείμενο. Στην βιβλιογραφική ανασκόπηση ουσιαστικά αναφέρεται η σημασία της λέξης ποιότητας δηλαδή πως ορίζεται η ποιότητα, η ιστορική της αναδρομή και οι διαστάσεις της ποιότητας. Επίσης παρουσιάζονται τα πρότυπα συστήματα ποιότητας ISO που σχετίζονται με τον έλεγχο της ποιότητας και ακόμη και ο διαδικασία στατιστικού ελέγχου όπου αναφέρονται όλοι οι πίνακες, μερικά λόγια για το κάθε είδος πίνακα και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Με βάση την μελέτη των μετρήσεων, προέκυψαν θέματα που μπορούν με τις σωστές εισηγήσεις να βελτιωθούν. Σε γενικές γραμμές, το τμήμα ελέγχου ποιότητας της Muskita δουλεύει σε ικανοποιητικό βαθμό όμως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης που αν εφαρμοστούν οι τρόποι που έχουν εισηγηθεί πιθανόν να φέρει άριστα αποτελέσματα. Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να συνεισφέρουν για καλυτέρευση της κατάστασης δηλαδή αύξηση της ποιότητας και ίσως να φέρει και αύξηση των εσόδων στην εταιρία από την μείωση της σπατάλης και τυχόν λαθών που εμφανίζονται.
Keywords: Αποδοτικότητα συστημάτων; Διαδικασίες επεξεργασίας; Αποτελεσματικότητα; Efficiency; Effectiveness; Systems