Ανάλυση της έννοιας της φροντίδας στη Νοσηλευτική - Παπασταύρου, Ευριδίκη (My University, 2004)
To άρθρο αυτό αποτελεί μία φιλοσοφική, ηθική τοποθέτηση και μία ανασκόπηση των δημοσιευμάτων που ασχολούνται με την εννοιολογική ανάλυση της φροντίδας. Αναλύονται συγκεκριμένα διάφορες διαστάσεις της φροντίδας και οι κυριότερες τοποθετήσεις που έχουν εκφρασθεί κατά καιρούς. Γίνεται αναφορά στις μεθολογικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται στην έρευνα της φροντίδας και επιχειρείται μία περιγραφή των περισσότερο γνωστών θεωριών οι οποίες έχουν αναπτυχθεί για τη φροντίδα. Η σύγκριση και αντιπαραβολή των θεωριών που ακολουθεί έχει σκοπό την αξιολόγηση των θεωριών όσον αφορά την εφαρμογή τους στην κλινική πράξη που είναι άλλωστε ο στόχος οποιουδήποτε θεωρητικού οικοδομήματος. Τέλος επιχειρείται συζήτηση εντελώς διαφορετικών απόψεων, οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν σαν ριζοσπαστικές, αλλά αποτελούν σημαντική καινοτομία για ένα επάγγελμα που αγωνίζεται να βρει το μοναδικό του ρόλο στον τομέα της υγείας.
Keywords: Nurse and patient; Nursing care--Handbooks, manuals, etc.