Προστασία Κτιρίων από την Υγρασία - Σέας, Χαράλαμπος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Στις μέρες μας, η διείσδυση της υγρασίας στο εσωτερικό των κτιρίων είναι ένα συχνό φαινόμενο το οποίο προβληματίζει τους μηχανικούς. Η αποφλοίωση του κελύφους των κτιρίων, η διάβρωση του οπλισμού αλλά και οι επιπτώσεις στην υγεία των ένοικων είναι οι κυριότερες συνέπειες της διείσδυσης της υγρασίας στα κτίρια. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η αντιμετώπιση κάθε είδους μορφής υγρασίας στα κτίρια. Αρχικά, στο πρώτο μέρος, δίνεται μία σύντομη ιστορική αναδρομή για την υγροπροστασία των παλαιών κτιρίων. Στη συνέχεια, αναφέρονται τα διάφορα είδη υγρασίας τα οποία υπάρχουν, καθώς και οι τρόποι διακίνησης της υγρασίας στα υφιστάμενα κτίρια. Στο δεύτερο μέρος της παρούσας πτυχιακής εργασίας, δίνεται έμφαση στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των κτιρίων κατά την ανέγερση και επιπλέον, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα πιθανά υλικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των κτιρίων από την υγρασία. Συνοψίζοντας, στο τρίτο και τελευταίο μέρος, παρουσιάζονται οι τρόποι αντιμετώπισης της υγρασίας που υπάρχει στα υφιστάμενα κτίρια, καθώς και τα συγκεκριμένα υλικά που χρησιμοποιούνται σε κάθε περίπτωση.
Keywords: Υγρομονωτικά υλικά; Στεγανοποίηση; Μόνωση; Υγροπροστασία