Στάθμιση και πιλοτική εφαρμογή της κλίμακας εκτίμησης μετατραυματικής συνδρομής Davidson σε επιβιώσαντες από τη νοσηλείας τους στην μονάδα εντατικής θεραπείας - Αλεξάνδρου, Γιώργος (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή : Τα τελευταία χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά εργαλεία για την εκτίμηση της μετατραυματικής συνδρομής σε ασθενείς που επιβιώσαν μετά από την νοσηλεία τους στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Ωστόσο, ο αριθμός των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν στα ελληνικά είναι πολύ περιορισμένος. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι η στάθμιση και πιλοτική εφαρμογή της κλίμακας εκτίμησης μετατραυματικής συνδρομής Davidson σε επιβιώσαντες από τη νοσηλεία τους στη ΜΕΘ και η διερεύνηση συσχετίσεων με κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά της νοσηλείας τους. Μεθοδολογία: Μεθοδολογικός σχεδιασμός σε συνδυασμό με περιγραφική μελέτη συσχέτισης. Το δείγμα ήταν ευκολίας σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν διαδοχικά σε ΜΕΘ. Αποτελέσματα: Από τους 110 ασθενείς που επιλέχτηκαν, 69 ασθενείς ανταποκρίθηκαν και συμπλήρωσαν την κλίμακα (62.7% ανταποκρισιμότητα). Ο δείκτης Cronbach's Alpha ήταν 0,971.Διαπιστώθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της συνολικής βαθμολογίας της κλίμακας εκτίμησης μετατραυματικού στρες και των ημερών νοσηλείας στη μονάδα εντατικής νοσηλείας ( r = 0,363, p = 0,01), καθώς και των ημερών μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής (r = 0,290, p = 0,01), σε σχέση με τη κλίμακα εκτίμησης μετατραυματικής συνδρομής. Συμπέρασμα: Τα πιλοτικά δεδομένα της παρούσας μελέτης υποστηρίζουν την εγκυρότητα και αξιοπιστία της ελληνικής εκδοχής της κλίμακας εκτίμησης μετατραυματικής συνδρομής του Davidson.
Keywords: Μονάδα εντατικής θεραπείας; Μετατραυματικής συνδρομής Davidson