Χρονική διαχείριση κατασκευαστικού έργου στην Λεμεσό κατά την περίοδο της πανδημίας του COVI-19 - Αντωνίου, Ερατώ (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής , Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ., 2021)
Η συγγραφή της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής έχει ως βασικό στόχο να προσδιορίσει τον βέλτιστο τρόπο χρονικής διαχείρισης κατασκευαστικού έργου στην Λεμεσό κατά την περίοδο πανδημίας του κορωνοϊού, για αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που έχουν προκύψει. Συγκεκριμένα αυτό εφαρμόζεται σε μία νέα ανέγερση κτιρίου του Τμήματος Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Για να μπορέσει να γίνει αυτό, βασική προϋπόθεση αποτελεί αρχικά η επεξήγηση και η αντίληψη σημαντικών ορισμών σχετικά με την διαχείριση, τον έλεγχο και τον προγραμματισμό έργων, καθώς επίσης η αναλυτική επεξήγηση κάποιων βασικών μεθόδων ανάλυσης καθυστερήσεων που αναγράφονται σε ένα τυπικό πρωτόκολλο. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο παρέχει κοινές οδηγίες ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των καθυστερήσεων που παρατηρούνται σχεδόν πάντα σε κατασκευαστικά έργα. Στη διαχείριση οποιουδήποτε έργου, αναπόσπαστο κομμάτι αποτελεί ο ισχυρός έλεγχος του ο οποίος πρέπει να είναι συνεχής και αποδοτικός με στόχο την αποφυγή καθυστέρησης του καθορισμένου χρόνου ολοκλήρωσης του. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ανάπτυξης διαφόρων μεθόδων χρονοδιαγραμμάτων, η επιλογή των οποίων είναι ανάλογη πάντα από την πολυπλοκότητα ή μη του συγκεκριμένου έργου. Μέσω των χρονοδιαγραμμάτων γίνονται πιο εύκολα αντιληπτές οι επιμέρους δραστηριότητες που ακολουθούνται στην πορεία του έργου. Αυτό γίνεται και στην παρούσα εργασία με την βοήθεια του προγράμματος Ms Project Professional στο οποίο έχει γίνει το χρονοδιάγραμμα , Gantt Chart, που ακολουθείτε για την προσθήκη ορόφου στο κτήριο εργαστηρίων του τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ. Η άμεση επαφή και γνωριμία με το λογισμικό Ms Project Professional έχει μεγάλη σημασία στην επαγγελματική πορεία ενός Πολιτικού Μηχανικού, μιας και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην καριέρα του. Αυτός είναι ένας επίσης στόχος της παρούσας εργασίας. Ακολούθως γίνεται εξέταση της πορείας του έργου μελέτης ως προς τις καθυστερήσεις που δέχθηκε κυρίως εξαιτίας της νέας αιτίας καθυστέρησης που δεν είναι άλλη από την πανδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019, η εξάπλωση της οποίας έχει επιφέρει ριζικές αλλαγές ανά το παγκόσμιο.
Keywords: Χρονοδιάγραμμα; Προγραμματισμός; Έλεγχος; Διαχείριση; Καθυστέρηση; Control; Delay; Scheduling; Schedule; Management