Μελέτη περίπτωσης ανάλυσης ευστάθειας γαιώδους πρανούς με πεπερασμένα στοιχειά σε συνδυασμό με την μέθοδο των τυχαίων πεδίων (random finite element method) - Τσαγγαρίδης, Νικόλαoς (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικης, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η αβεβαιότητα στις παραμέτρους του εδάφους είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην μελέτη γεωτεχνικών έργων. Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται αναφορά στη μεταβλητότητα διαφόρων παραμέτρων, έπειτα από μετρήσεις πεδίου και εργαστηρίου, από μελέτες άλλων ερευνητών. Παράμετροι όπως η διατμητική αντοχή, το μέτρο ελαστικότητας, το ειδικό βάρος αλλά και διάφοροι άλλοι, παρουσιάζουν διακυμάνσεις σε συγκεκριμένα εδάφη. Επακόλουθο η χρήση νέων μεθοδολογιών βασισμένων στην στατιστική και τις πιθανότητες, που να συμπεριλαμβάνουν τις διακυμάνσεις αυτές, μπορούν να δώσουν πιο αξιόπιστα αποτελέσματα. Η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων σε συνδυασμό με τα τυχαία πεδία (Random Finite Element Method) είναι μία καινούργια μέθοδος που έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια με ευεργετικά αποτελέσματα. Παράλληλα έπρεπε να γίνουν κάποιες μετρήσεις για να γίνουν αντιληπτές οι διακυμάνσεις αυτές στον πραγματικό χώρο. Έγιναν μετρήσεις πεδίου με το DPL σε συγκεκριμένο επίχωμα στην Λεμεσό αλλά και λήψη δοκιμίων για την εκτέλεση εργαστηριακών δοκιμών. Έγινε η δοκιμή ανεμπόδιστης θλίψης αλλά και άλλοι εργαστηριακοί έλεγχοι για τον υπολογισμό διαφόρων παραμέτρων. Από τα αποτελέσματα των μετρήσεων τόσο του πεδίου όσο και του εργαστηρίου έγιναν σημαντικές παρατηρήσεις όσο αφορά την μεταβλητότητα των εδαφικών παραμέτρων. Στην συνέχεια έγιναν διάφορες επιλύσεις σε λογισμικό πεπερασμένων στοιχείων Rslope2D με βάση τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις στο επίχωμα και τις εργαστηριακές δοκιμές. Από αυτά εξήχθει η σχέση μεταξύ vs από την οποία φαίνεται η επιρροή της χωρικής μεταβλητότητας του εδάφους στην πιθανότητας αστοχίας .
Keywords: Slopes; Standard Penetration Test; Cone Penetration Test; Πρανή; Πρότυπη Δοκιμή Διείσδυσης; Δοκιμή Διείσδυσης Κώνου