Η κατάθλιψη σε εφήβους με σακχαρώση διαβήτη τύπου 1 - Αντρέου, Αντρέας (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Οι έφηβοι με σακχαρώδη διαβήτη είναι αντιμέτωποι με όλα τα συνηθισμένα προβλήματα της εφηβείας αλλά παράλληλα πρέπει να μάθουν να ζουν και με μία χρόνια ασθένεια όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Η κατάθλιψη προσβάλλει το 2-5% των εφήβων, όμως στους έφηβους με χρόνιες ασθένειες αυτό το ποσό είναι σαφώς μεγαλύτερο. Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ των εφήβων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και της κατάθλιψης. Υλικό και μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας στις ακόλουθες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων: PUBMED, MEDLINE και googlescholar, με λέξεις κλειδιά: depression, adolescent, teenager, diabetes mellitus type 1, diabetes, σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς. Αρχικά η αναζήτηση ανέδειξε 803 άρθρα αλλά κατόπιν επιλογής χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 9. Αποτελέσματα: Βρέθηκε ότι η κατάθλιψη στους εφήβους με σακχαρώδη διαβήτη επηρεάζει την παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος και την διατροφική τους συμπεριφορά. Παράλληλα βρέθηκε ότι η συμμετοχή των γονιών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη των εφήβων και στην ανάπτυξη καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την κατάθλιψη των εφήβων με σακχαρώδη διαβήτη είναι οι εποχές. Συμπεράσματα: Η κατάθλιψη είναι μια συννοσήρα κατάσταση σε εφήβους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και συνδέεται με την φτωχή διαχείριση και το φτωχό έλεγχο του. Έχει αποδειχθεί ότι οι έφηβοι με ΣΔ τύπου 1 έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη σε σχέση με τους υγιείς εφήβους. Είναι απαραίτητο στο μέλλον να διεξαχθούν και άλλες έρευνες όπου θα αναδείξουν περισσότερα σημεία όπου εμπλέκονται τα καταθλιπτικά συμπτώματα στη διαχείριση του ΣΔ από τους έφηβους.
Keywords: Έφηβοι; Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1