Η επίδραση του φύλου και της ηλικίας των CEO στην απόδοση των εταιρειών - Ευπραξία, Μαρία (My University, 2024)
Αυτή η μελέτη με τίτλο η επίδραση του φύλου και της ηλικίας των CEO στην απόδοση των εταιρειών εκπνοήθηκε από την φοιτήτρια Μαρία Ευπραξία του τμήματος επιχειρηματικότητα και διοίκηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων του ΤΕΠΑΚ υπό την επίβλεψη της Δρ. Ισαβέλλα Καρασαμάνη. Η εν λόγο διπλωματική μελέτη πηγάζει από το γεγονός ότι το φύλο και η ηλικία των CEO είναι ένα διαχρονικό θέμα και σύγχρονο για την διοίκηση επιχειρήσεων. Βασικός σκοπός της εν λόγω μεταπτυχιακής εργασίας είναι η εξέταση του φύλου και της ηλικίας των CEO σε σχέση με την εταιρική απόδοση καθώς είναι ένα κεντρικό ζήτημα. Διακρίνεται στην έρευνα πως οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο επηρεάζουν την απόδοση της εταιρείας εαν ο CEO έχει φύλο άνδρας ή γυναίκα και ποια είναι η ηλικία του. Πιο συγκεκριμένα, η μελετή αυτή μελετά πώς αυτές οι δύο μεταβλητές (φύλο και ηλικία) επηρεάζουν οικονομικούς δείκτες όπως τα περιουσιακά στοιχεία, το χρέος, τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Η έρευνα βασίζεται σε δεδομένα με πενήντα παρατηρήσεις και από δέκα κυπριακές τουριστικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων περιλαμβάνει τη χρήση του στατιστικού εργαλείου του δείκτη συσχέτισης Pearson. Τα συμπεράσματα της έρευνας φανερώνουν ότι το φύλο και η ηλικία των ceo επηρεάζουν σε μικρό βαθμό ορισμένες οικονομικές μεταβλητές αλλά δεν αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες της επιχειρηματικής απόδοσης. Οι γυναίκες CEOs μπορεί να υιοθετούν διαφορετικές στρατηγικές διαχείρισης χρέους, δαπανών και επενδύσεων, αλλά οι επιδόσεις των επιχειρήσεων φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από τη συνολική στρατηγική της εταιρείας. Γενικά, το φύλο του CEO έχει μικτή εικόνα ως προς την απόδοση των εταιρειών. Μερικές έρευνες αναφέρουν ότι οι γυναίκες είναι πιο ισχυρές και άλλες θεωρούν ότι δεν είναι τόσο ισχυρές. Όσον αφορά την ηλικία του CEO, παρατηρείται διαφορά ανάμεσα στις ηλικίες τους με τους μεγαλύτερους να είναι πιο συντηρητικοί.
Keywords: CEO; Επιχειρηματικότητα; Διοίκηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων