Κατανόηση και παραγωγή σύνθετων λέξεων σε ασθενείς με νόσο Alzheimer - Χρυσοστόμου, Ειρήνη (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία, σκοπό είχε την διερεύνηση του αν και σε ποιο βαθμό επηρεάζεται η κατανόηση και η παραγωγή σύνθετων λέξεων σε ασθενείς με άνοια τύπου Alzheimer. Το δείγμα, το οποίο είχε συλλεχθεί στο Κέντρο Ημέρας του συνδέσμου «ΙΘΑΚΗ» αποτέλεσαν 10 ασθενείς, εκ των οποίων οι 5 ήταν γυναίκες (M.H.= 82) και οι υπόλοιποι 5 άνδρες (M.H.= 73.5). Το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε, ήταν το εργαλείο Σύνθετων Λέξεων (Compound Word Test, Kambanaros, 2014), το οποίο αποτελείται από δύο δοκιμασίες: i) την Δοκιμασία Κατανόησης και Επεξήγησης, στην οποία οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να διασπάσουν μια σύνθετη λέξη στα δύο της συνθετικά και να επεξηγήσουν την συσχέτιση των δύο συνθετικών και ii) την Δοκιμασία Κατονομασίας Σύνθετων Λέξεων, όπου οι ασθενείς, κλήθηκαν να κατονομάσουν μια σειρά εικόνων, των οποίων η ονομασία τους ήταν μια σύνθετη λέξη. Στην πρώτη δοκιμασία, οι άντρες, είχαν καλύτερη επίδοση από τις γυναίκες στην διαδικασία διάσπασης της λέξης, ενώ οι γυναίκες ήταν καλύτερες στην διαδικασία επεξήγησης της σύνθετης λέξης. Στην δεύτερη δοκιμασία, και οι δύο ομάδες παρουσίασαν χαμηλές επιδόσεις σκοράροντας κάτω του μέσου όρου, χωρίς να διαφέρουν στατιστικά σημαντικά μεταξύ τους. Σε περαιτέρω ανάλυση λαθών που έγινε στην δεύτερη δοκιμασία, φάνηκε πως οι γυναίκες γενικά παρουσίαζαν περισσότερα λάθη σε σχέση με τους άντρες, ενώ και στις δύο ομάδες, τα περισσότερα λάθη ήταν σημασιολογικά, με έναν σημαντικό αριθμό νεολογισμών στον λόγο των γυναικών. Το επίπεδο άνοιας, φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο και στις δύο δοκιμασίες, στην ολική επίδοση των συμμετεχόντων.
Keywords: Νόσος Alzheimer; Άνοια; Κατονομασία σύνθετων λέξεων; Κατανόηση σύνθετων λέξεων.; Alzheimer's disease; Dementia; Naming compound words; Understanding compound words