Μελέτη και περιγραφή των κύριων αμπελογραφικών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων της γηγενούς ποικιλίας σταφυλιού "Γιαννούδι" - Πέτρου, Γρηγορία (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η γηγενής οινοποιήσιμη ποικιλία ‘Γιαννούδι’ ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα (2005) και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από οινολογικής άποψης. Το ‘Γιαννούδι’ είναι ερυθρή ποικιλία η οποία καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή «Πιτσιλίας», στα «Κρασοχώρια Λεμεσού» και στην περιοχή «Βουνί Παναγίας» και καλύπτει περίπου 14 εκτάρια. Η παρούσα πτυχιακή εργασία βασίζεται στην μελέτη των μορφολογικών χαρακτηριστικών της ποικιλίας αυτής. Αυτό που ώθησε τον σκοπό της εργασίας, είναι η μορφολογία του άνθους της, η οποία επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή. Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε στον αμπελώνα του Οινοποιείου Βλασίδη (Κοιλάνι, επαρχία Λεμεσού), κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου 2017 (Μάρτιο μέχρι Σεπτέμβριο). Τα φαινολογικά στάδια που παρατηρήθηκαν αφορούσαν κυρίως την κορυφή του νεαρού βλαστού , τους έλικες, την ταξιανθία, το άνθος, το νεαρό φύλλο, το ώριμο φύλλο, το τσαμπί και την ράγα. Επιπρόσθετα καταγράφηκαν η ημερομηνία έκπτυξης των οφθαλμών και η περίοδος του περκασμού . Η αμπελογραφική περιγραφή έγινε με βάση τους περιγραφικούς δείκτες του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Λήφθηκαν επίσης υπόψη και στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Φυτικών Γενετικών Πόρων (IPGRI) και τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία των Νέων Ποικιλιών των Φυτών (UPOV). Αρχικά γίνεται αναφορά στους περιγραφικούς δείκτες που είναι οι πιο σημαντικοί για την αξιολόγηση μιας ποικιλίας, την περίοδο που έγιναν οι παρατηρήσεις, το σημείο του πρέμνου που εξετάστηκε, καθώς και ένα σχεδιάγραμμα που αναγράφει τα πιθανά αποτελέσματα για τον κάθε δείκτη. Ακολούθως, αναφέρονται τα αποτελέσματα με βάση τις πειραματικές παρατηρήσεις, με παράθεση σχετικού φωτογραφικού υλικού για κάθε δείκτη . Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ποικιλία ‘Γιαννούδι’ χαρακτηρίζεται από τελείως ανοιχτή και χνουδωτή κορυφή, με ανοιχτόχρωμα νεαρά φύλλα και σφηνοειδές σε σχήμα ώριμα φύλλα. Το ‘Γιαννούδι’ έχει θηλυκό άνθος με γυρτούς στήμονες και πλήρως ανεπτυγμένη ωοθήκη, που ίσως να αποτελεί την σημαντικότερη παρατήρηση στην παρούσα μελέτη . Η η ράγα έχει μέτρια ελλειπτικό σχήμα με μαύρο-μπλε χρώμα. Η παρούσα μελέτη αποτελεί προσέγγιση για την καταγραφή των στοιχειών της ποικιλίας και την διεξαγωγή των κατάλληλων συμπερασμάτων.
Keywords: Γηγενής οινοποιήσιμη ποικιλία ‘Γιαννούδι’; Διεθνούς Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV); Διεθνές Ινστιτούτο Φυτικών Γενετικών Πόρων (IPGRI); Διεθνή Ένωση για την Προστασία των Νέων Ποικιλιών των Φυτών (UPOV)