Οι εμπειρίες των εγκύων γυναικών στην Κύπρο με σακχαρώδη διαβήτη κύησης από την προγεννητική τους φροντίδα - Παντελή, Θεοδοσία (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης (ΣΔΚ) είναι η υπεργλυκαιμία που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην κύηση και παρουσιάζει διεθνώς ραγδαία αύξηση. Η προγεννητική φροντίδα που παρέχεται, πολλές φορές δεν καλύπτει τις ανάγκες των εγκύων και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία τους. Η διερεύνηση των εμπειριών των εγκύων με ΣΔΚ από την προγεννητική τους φροντίδα θα βοηθήσει στην κατανόηση των αναγκών και στη λήψη διορθωτικών μέτρων. Στην Κύπρο δεν έχουν γίνει μελέτες με θέμα τις εμπειρίες των εγκύων με ΣΔΚ. Σκοπός: Η διερεύνηση των εμπειριών των εγκύων γυναικών με σακχαρώδη διαβήτη κύησης από την προγεννητική τους φροντίδα στην Κύπρο. Υλικό και Μέθοδος: Η παρούσα μελέτη είναι μια ποιοτική περιγραφική μελέτη. Η δειγματοληψία ήταν σκόπιμη. Το δείγμα αποτελείτο από 10 έγκυες γυναίκες που βρίσκονταν στη 30η-40η εβδομάδα κύησης. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με ημι-δομημένες συνεντεύξεις με τη βοήθεια των μέσων κοινονικής δικτύωσης. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε με θεματική ανάλυση κατά Braun and Clarke (2006). Αποτελέσματα: Οι εμπειρίες των εγκύων με ΣΔΚ ταξινομήθηκαν σε πέντε κύρια θέματα: 1)Η αντίδραση από τη διάγνωση του ΣΔΚ, 2)Οι επιπτώσεις του ΣΔΚ στη κύηση, 3)Η υιοθέτηση στρατηγικών μείωσης επιπέδων σακχάρου, 4)Το περιβάλλον της εγκύου και 5)Εισηγήσεις προς βελτίωση. Η διάγνωση του ΣΔΚ παρουσιάζει σημαντικές επιπτώσεις στη εμπειρία των εγκύων καθώς προκαλεί συναισθήματα άγχους, φόβου και πανικού. Οι έγκυες καλούνται να υιοθετήσουν ένα νέο τρόπο ζωής γύρω από τις διατροφικές τους συνήθειες, την άσκηση και τον έλεγχο του σακχάρου. Περισσότερη στήριξη στις έγκυες παρέχεται απο τους συζύγους. Οι επαγγελματίες υγείας πολλές φορές δεν καλύπτουν τις ανάγκες των εγκύων. Συμπέρασμα: Η προγεννητική φροντίδα στην Κύπρο γύρω από τη διαχειρίση του ΣΔΚ χρειάζεται βελτίωση ιδιαίτερα σε θέματα ενημέρωσης των εγκύων. Η διάγνωση προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα στις έγκυες. Η αλλαγή στην καθημερινότητα της εγκύου, που στοχεύει στη διατήριση των επιπέδων του σακχάρου, απαιτεί συνεχή παρακολούθηση.
Keywords: Σακχαρώδης διαβήτης κύησης; Διαβήτης; Εγκυμοσύνη; Γυναίκες; Εμπειρία; Υπεργλυκαιμία; Γονεϊκή φροντίδα; Gestational diabetes mellitus; Diabetes; Pregnancy; Women; Gestation; Experience; Screening test; Hyperglycemia; Prenatal care