Development of a low-cost MicroPMU - Παντούδης, Ευστάθιος; Πολυκρέτης, Ορέστης (My University, 2023)
Τα συστήματα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας τη σήμερον ημέρα έχουν τεράστιες διαστάσεις, είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και αποτελούνται από πάρα πολλά διαφορετικά κομμάτια και υποσυστήματα. Για να μπορέσει ένα τέτοιο σύστημα να είναι αξιόπιστο στην καθημερινότητα και ποιο ασφαλές είναι αναγκαία η παρακολούθηση του σε πραγματικό χρόνο έτσι ώστε οι χειριστές του δικτύου να μπορούν να έχουν περιθώριο να αντιδράσουν και να λύσουν το εκάστοτέ πρόβλημα. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος έχει δημιουργηθεί ένα ίδιος μετρητή καλούμενο ως Phasor Measurement Unit η PMU για συντομία το οποίο μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο μέσω του διαδικτύου την τάση το ρεύμα και τη συχνότητα στους χειριστές με εξαιρετική ακρίβεια .Δυστυχώς οι μετρητές αυτοί λόγω της διαδικασίας κατασκευής τους είναι εξαιρετικά ακριβοί και αυτό τους κάνει δυσπρόσιτους για ευρεία χρήση μέσα στο δίκτυο. Αυτή η εργασία στοχεύει στη δημιουργία και κατασκευή ενός microPMU βασισμένο σε τεχνολογία μικροεπεξεργαστή γενικής χρήσης το οποίο θα ρίξει δραστικά το κόστος και με τη χρήση εξειδικευμένων αλγορίθμων θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε μετρήσεις παραπλήσιες με ένα κανονικό PMU.Συνοπτικά το σύστημα μας αποτελείται από μια ημιανορθωτικη διάταξη η οποία θα τροφοδοτεί έναν a/d converter συνδεδεμένο πάνω στον μικροεπεξεργαστή. Μέσω του διαδικτύου τα επεξεργασμένα δεδομένα(ονομαστική τάση, συχνότητα και διαφορά φάσης) θα μεταφέρονται στους χειριστές του δικτύου σε πραγματικό χρόνο. Τέλος το σύστημα θα διαθέτει και GPS για σκοπούς εντοπισμού του σημείου της βλάβης.
Keywords: συστήματα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας; Power distribution systems