Σύγκριση συμπεριφοράς χρήστη που πάσχει από φοβία για το αεροπλάνο χρησιμοποιώντας διαφορετικά χρώματα στο φωτισμό και στα έπιπλα του αεροπλάνου σε εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας - Σάββα, Μαρίνος (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η εικονική πραγματικότητα αποτελεί μια εξέλιξη του σύγχρονου τεχνολογικού κόσμου και σ’ αυτή εμπλέκονται όλο και περισσότεροι επιστημονικοί κλάδοι και όχι μόνο αφού και οι καλλιτέχνες έδωσαν από νωρίς το παρών τους συμβάλλοντας με το δικό τους τρόπο και μεθόδους στην εξέλιξη του εικονικού κόσμου. Η μελέτη αυτή επιχειρεί να συγκρίνει την συμπεριφορά και τα συναισθήματα του χρήστη μέσα σε διαφορετικούς χρωματισμούς φωτισμού και επίπλων μιας καμπίνας αεροπλάνου. Ο χρήστης νιώθει για κάποια λεπτά ως επιβάτης του αεροπλάνου, χρησιμοποιώντας τα γυαλιά OCULUS RIFT τα οποία τον εμπλέκουν περισσότερο στον τρισδιάστατο εικονικό κόσμο. Επίσης χρησιμοποιήθηκε και το KINECT FOR WINDOWS το οποίο καταγράφει τις κινήσεις του χρήστη στην εφαρμογή μετακινώντας έτσι ένα εικονικό χαρακτήρα. Με την καταγραφεί ερωτηματολογίων, τα οποία δόθηκαν μετά από την κάθε φάση του πειράματος έχουν καταγραφεί δεδομένα τα οποία αναδεικνύουν περισσότερο αν ο χρήστης επηρεάστηκε ψυχολογικά κατά την διάρκεια της πτήσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το δείγμα χρηστών φαίνεται να μην επηρεάζονται και να έχουν μια ουδέτερη στάση ως προς το αν επηρεάστηκαν ψυχολογικά.
Keywords: Oculus Rift; KInect for windows; Εικονική πραγματικότητα; Σύγχρονος τεχνολογικός κόσμος; Αεροπλάνο; Χρωματισμοί φωτισμού; Εικονικός κόσμος