Αποτελεσματικότητα μάσκας τύπου κράνος σε ασθενείς με ARDS - Κουρούσιης, Δαυίδ (q, 2021)
Εισαγωγή: Η αντιμετώπιση του ARDS σε ασθενείς είναι ζωτικής σημασίας ούτως ώστε να αποφευχθεί η διασωλήνωση και οι επιπλοκές του στον ασθενή. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας υπήρξε η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της χρήσης μάσκας τύπου κράνος σε συνεδρίες ΜΕΜΑ σε ασθενείς με ARDS. Υλικό και Μέθοδος: Για την επιλογή της σχετικής βιβλιογραφίας, έγινε αναζήτηση σε τρείς βάσεις δεδομένων. Συγκεκριμένα η ανασκόπηση έγινε σε : PubMed, CINAHL και Cochrane library, με τις λέξεις κλειδιά (helmet non invasive ventilation or helmet cpap) AND (acute respiratory distress syndrome or ards). Αποτελέσματα: Μειωμένα ποσοστά διασωλήνωσης, βελτίωση στις αναπνευστικές παραμέτρους, καλύτερη πρόγνωση, μειωμένη θνησιμότητα καθώς και οικονομικό όφελος από τη χρήση της μάσκας τύπου κράνος σε ασθενείς με ARDS Συμπεράσματα: Η εφαρμογή της Helmet mask είναι πολλά υποσχόμενη θεραπευτική παρέμβαση που μπορεί να εφαρμοστεί και να είναι ωφέλιμη και προς τους ασθενείς αλλά και το σύστημα υγείας, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες και μελέτες γύρω από το θέμα για να μπορεί να τεκμηριωθεί πλήρως.
Keywords: Μονάδα Εντατικής Θεραπείας; Μη Επεμβατικός Αερισμός; Σύνδρομο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας; Συνεχής Θετική Πίεση Αεραγωγού; Συστηματική Ανασκόπηση; Intensive Care Units; Noninvasive Ventilation; Respiratory Distress Syndrome; Continuous Positive Airway Pressure; Systematic Review; Access; Evaluation; Health Care Quality