Πως συμβάλλει η αερόβια άσκηση στην ποιότητα ζωής των γυναικών που επέζησαν μετά από τις θεραπευτικές προσεγγίσεις του καρκίνου του μαστού; - Κωνσταντίνου, Στυλιανή (My University, 2022)
Εισαγωγή: Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες προκαλεί ένα μεγάλο σοκ για το πως θα συνεχιστεί η ζωή τους .Στην συνέχεια όμως που οδηγούνται στην θεραπεία του καρκίνου βρίσκουν την χαμένη τους αισιοδοξία. Παρ' όλα αυτά τα προβλήματα που σχετίζονται με τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, συσχετίστηκαν αρνητικά με την ποιότητα ζωής των γυναικών που επέζησαν . Γι’ αυτό χρήζει άμεση ανάγκη η βελτίωση η ποιότητα της ζωής των γυναικών αυτών μέσω της αερόβιας άσκησης . Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διενεργηθεί μια ενημερωμένη συστηματική ανασκόπηση από δημοσιευμένες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές και πιλοτικές μελέτες πεδίου για τη συμβολή της αερόβιας άσκησης στην ποιότητα ζωής των γυναικών που επέζησαν μετά από τη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού τουλάχιστον 6 μήνες πριν την έναρξη των κλινικών δοκιμών που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση αυτή. Η Ελάχιστη διάρκεια αερόβιας άσκησης καθορίζετε στα 30 λεπτά την εβδομάδα. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και Αγγλικής βιβλιογραφίας ήταν σε βάσεις δεδομένων PUBMED και WEB OF SCIENCE με συνδυασμό των λέξεων-κλειδιών :“breast cancer survivors” AND “aerobic exercise”AND “Quality of life” .Η μεθοδολογία αναζήτησης ήταν κοινή και για τις δύο βάσεις. Η αναζήτηση έγινε κατά την περίοδο 2011-2022, με τη χρήση των πιο πάνω λέξεων-κλειδιών . Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 6 μελέτες, κατά την περίοδο 2011-2022, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να έχει τόσο θετικό όσο και αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των γυναικών. Παράλληλα διαφάνηκε η σημασία του συνδυασμού αερόβιας και γιόγκα ή αερόβιας με ασκήσεις αντίστασης για την βελτίωση της ποιότητα της ζωής των γυναικών. Συμπεράσματα: Σημαντική η ένταξη της αερόβιας άσκησης στις γυναίκες που επιζούν από τον καρκίνου του μαστού για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλου είδους ασκήσεις .Υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα για συνέχιση της έρευνας σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να διαφανούν πλήρως τα αποτελέσματα ενός προγράμματος αερόβιας άσκησης στις γυναίκες αυτές.
Keywords: Καρκίνος μαστού; Αερόβια άσκηση; Ποιότητα ζωής; Breast cancer; Aerobic exercise; Quality of life