Διερεύνηση αντιμικροβιακής δράσης φυτικών εκχυλισμάτων έναντι τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών - Ζήνωνος, Δημήτρης (My University, 2022)
Τα φυτά και τα μέρη τους, πολλές φορές, μπορούν να δράσουν το ίδιο ή ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις πιο αποτελεσματικά από ορισμένα εμπορικά φάρμακα, χωρίς ταυτόχρονα να έχουν τις αρνητικές παρενέργειες ενός φαρμάκου. Τα φυτά χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά εδώ και αιώνες, ως θεραπεία έναντι πολλών ασθενειών. Η ιδιότητα τους να δρουν ως φαρμακευτική αγωγή, οφείλεται στα συσταικά τους. Μια από τις σημαντικότερες ιδιότητες των φυτών είναι η αντιμικροβιακή τους δραστηριότητα έναντι τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών. Στην παρούσα μελέτη, διερευνήθηκε η αντιμικροβιακή δράση των εκχυλισμάτων ρίζας γλυκόριζας, φύλλων γλυκόριζας, σκόνης γλυκόριζας ως υποπροϊόν τροφίμων, φύλλων χαρουπιάς, φλούδας ροδίου, φύλλων κάπαρης και φύλλων γερανιού, έναντι των τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών Escherichia coli, Salmonella enterica, Cronobacter sakazakii, Staphylococcus aureus και Listeria monocytogenes. Για τη διεξαγωγή των μικροβιολογικών αναλύσεων, χρησιμοποιήθηκαν τα υποστρώματα brain heart infusion και mueller hinton και εφαρμόστηκαν οι μέθοδοι agar well diffusion και broth microdilution. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα εκχυλίσματα φύλλων γλυκόριζας, ρίζας γλυκόριζας, σκόνης γλυκόριζας, φύλλων χαρουπιάς και φλούδας ροδιού, είχαν αντιμικροβιακή δράση έναντι των Gram θετικών βακτηρίων, ενώ δεν παρουσίασαν αντιμικροβιακή δράση έναντι των Gram αρνητικών βακτηρίων. Τα εκχυλίσματα φύλλων χαρουπιάς και φλούδας ροδιού, παρουσίασαν αντιμικροβιακή δράση μόνο στο υπόστρωμα MH, και η δράση τους αυξήθηκε όταν εφαρμόστηκε η τεχνική pour plate. Τα εκχυλίσματα φύλλων και ρίζας γλυκόριζας παρουσίασαν MIC και MBC έναντι της Listeria monocytogenes EGD, στις συγκεντρώσεις 0.5 mg/ml και 1 mg/ml αντίστοιχα. Παράλληλα, αυτά τα εκχυλίσματα παρουσίασαν MBC έναντι της Listeria monocytogenes ATCC 23074 και του Staphylococcus aureus ATCC 6538, στα 0.5 mg/ml.
Keywords: Φυτικά εκχυλίσματα; Αντιμικροβιακή δράση; Παθογόνοι μικροοργανισμοί; Plant extracts; Antimicrobial activity; Pathogenic microorganisms