Αξιοποίησης ηλιακής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών και άλλων ηλιακών συστημάτων - διακυμάνσεις στην παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά συστήματα - Πέσιη, Θέκλα (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος , Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία αρχικά γίνεται μικρή αναφορά στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και ιδιαίτερα στην ηλιακή ενέργεια. Στην συνέχεια γίνεται μελέτη των ηλιακών θερμικών συστημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται για θέρμανση χώρου, θέρμανση ζεστού νερού χρήσης και για κλιματισμό του χώρου. Επίσης γίνεται αναφορά στο σύστημα κυκλοφορίας, στο σύστημα ελέγχου και στις προϋποθέσεις εγκατάστασης τους. Επιπλέον μελετάται η παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω ΦΒ (Φωτοβολταϊκών) συστημάτων που προωθείται τα τελευταία χρόνια τόσο στην Κύπρο, όσο και στο παγκόσμιο. Έπειτα γίνεται αναφορά στους παράγοντες όπου επηρεάζουν την ηλιακή ακτινοβολία και ιδιαίτερα στις καιρικές συνθήκες. Γίνεται ακόμη αναφορά στα είδη νεφών που υπάρχουν και κατά πόσο επηρεάζουν την ηλιακή ακτινοβολία. Παρουσιάζονται διαγράμματα τα οποία περιλαμβάνουν την απόδοση ΦΒ συστημάτων, καθώς επίσης και κάποιες φωτογραφίες σύννεφων που δείχνουν πως επηρεάζουν την απόδοση του συστήματος. Τέλος γίνεται αναφορά στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την χρήση τέτοιων συστημάτων.
Keywords: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Ηλιακή ενέργεια; Φωτοβολταϊκά