Ψηφιακός εγγραματισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - Ανδρέου, Ραφαέλα (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Ο στόχος της παρούσας έρευνας είναι να επισημάνει και να παρουσιάσει τους παράγοντες που επηρεάζουν το βαθμό ψηφιακής εγγραμματοσύνης των Κύπριων πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η έρευνα εστιάζει στη μέτρηση της ψηφιακής εγγραμματοσύνης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αντικειμενικό τρόπο και στη συσχέτιση βασικών παραγόντων με αυτή. Γίνεται χρήση ποσοτικής μεθόδου. Χρησιμοποιήθηκαν δύο εργαλεία συλλογής δεδομένων: ένα ερωτηματολόγιο που συλλέγει δημογραφικά στοιχεία και ένα διαδικτυακό διαγνωστικό δοκίμιο, το οποίο μετρά το βαθμό ψηφιακής εγγραμματοσύνης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το δείγμα αποτελείται από 178 κύπριους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αρχικά εντοπίστηκε πως ο μέσος όρος των βαθμών ψηφιακής εγγραμματοσύνης των συμμετεχόντων είναι 83/100 (M=83.34, SD=9.67) άρα θεωρούνται ψηφιακά εγγράμματοι στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η σχέση μεταξύ βαθμού ψηφιακής εγγραμματοσύνης και ηλικίας είναι στατιστικά σημαντική σε επίπεδο σημαντικότητας 0.01% και υπάρχει μια χαλαρή αρνητική σχέση (r = -0.27) μεταξύ τους, η σχέση μεταξύ του βαθμού ψηφιακής εγγραμματοσύνης και χρόνων χρήσης μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι στατιστικά σημαντική σε επίπεδο σημαντικότητας 0.05%, και υπάρχει χαλαρή θετική σχέση (r = 0.18) μεταξύ των δύο μεταβλητών και η σχέση μεταξύ του βαθμού ψηφιακής εγγραμματοσύνης και των ωρών χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι στατιστικά σημαντική σε επίπεδο σημαντικότητας 0.01% και υπάρχει μια υπάρχει χαλαρή θετική σχέση (r = 0.26) μεταξύ τους. Όσον αφορά το ερώτημα που αφορά τους χρήστες με τη μεγαλύτερη συχνότητα χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο μέσος όρος και των τριών κατηγοριών(“ρυθμίσεις απορρήτου”, “γνώση επιλογής προσωπικών δεδομένων για προβολή” και “γνώση απόρριψης spam μηνυμάτων”) είναι το 96%(95.72%), άρα οι κύπριοι πολίτες γνωρίζουν να χρησιμοποιούν σωστά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τέλος, δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ του βαθμού ψηφιακής εγγραμματοσύνης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της αυτοαναφοράς βαθμού που έδωσε το κάθε άτομο.
Keywords: Ψηφιακή εγγραμματοσύνη; Μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Βαθμός ψηφιακής εγρραμματοσύνης