Δημιουργία ορθοφωτοχάρτη μωσαϊκών υπερυψηλής ανάλυσης από φωτογραφίες χειρός: Βασιλική στο Ακρωτήρι της Κύπρου - Χριστοφόρου, Κωνσταντίνος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η έρευνα στο πεδίο της Φωτογραμμετρίας τα τελευταία χρόνια έχει θεμελιώσει έννοιες και μεθόδους για την υλοποίηση των εργασιών πεδίου και τη γεωμετρική τεκμηρίωση μνημείων. Η Φωτογραμμετρία επίσης είναι επιστήμη που μεταλλάσσεται συνεχώς και προσαρμόζεται στις τεχνολογικές εξελίξεις και στο αντικείμενο αποτύπωσης. Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο για γεωμετρική τεκμηρίωση, τα μωσαϊκά δαπέδου από ένα σχετικά πρόσφατο μνημείο που ανακαλύφθηκε στο Ακρωτήρι. Με την βοήθεια γεωδαιτικών και φωτογραμμετρικών μετρήσεων και λήψη φωτογραφιών, έγινε η τρισδιάστατη απεικόνιση του στο χώρο. Παρόλο του ότι αφορούσε, την τεκμηρίωση ενός επίγειου μνημείου, υπήρχαν αρκετοί περιορισμοί στο χώρο και σημαντικά προβλήματα για την επιλογή των διαδικασιών. Μερικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν ήταν, η τοποθεσία που βρίσκονταν τα μωσαϊκά ( δάπεδο ), να υλοποιηθεί μια μέθοδος που δεν θα επίφερε διάφορες καταστροφές ή φθορές, η επιθυμητή ακρίβεια και λεπτομέρεια, και ο ελάχιστος χρόνος που υπήρχε στην διάθεση μας. Αυτά τα προβλήματα οδήγησαν στην επιλογή της μεθόδου λήψης, που ήταν η χρήση της Φωτογραμμετρίας, και με λήψη κεκλιμένων φωτογραφιών. Στην παρούσα διπλωματική εργασία θα αναλυθεί η νέα αυτή προσέγγιση της διαδικασία που ακολουθήθηκε στο πεδίο, αλλά και η διαδικασία δημιουργίας ορθοφωτοχάρτη στο λογισμικό Agidoft PhotoScan. Παράλληλα, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα με την χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου.
Keywords: Photogrammetry; Οrthophotomap; Akrotiri, Cyprus; Flooring; Φωτογραμμετρία; Ορθοφωτοχάρτης; Ακρωτήρι, Κύπρος; Μωσαϊκά